Vlada usvojila Predlog zakona o beogradskom metrou; Početak realizacije - do kraja godine

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o metrou i gradskoj železnici, koji se odnosi na izgradnju beogradskog metroa kao jednog od najkompleksnijih infrastrukturnih projekata, koji će biti osnov javnog prevoza u glavnom gradu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.04.2021.

18:52

Vlada usvojila Predlog zakona o beogradskom metrou; Početak realizacije - do kraja godine
Foto: Printskrin/TV Prva/arhiva

Ovim zakonskim predlogom omogućiće se brža i jednostavnija realizacija projekta, od procesa pribavljanja zemljišta do izdavanja neophodnih dozvola i ubrzavanja procedure javnih nabavki neophodnih za njegovu realizaciju. Takođe su uređeni i regulatorni, tehnički i drugi uslovi za bezbedno, pouzdano i uredno odvijanje saobraćaja.

Planirano je da se sa realizacijom projekta, čija je ukupna vrednost šest milijardi evra, započne do kraja godine, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Mali: Krećemo da ostvarujemo višedecenijski san Beograđana

Podsetimo, ministar finansija Siniša Mali danas je u Skupštini, između ostalog, govorio i o Predlogu zakona o potvrđivanju Aneksa 1 Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Republici Srbiji.

"Dva su projekta najvažnija - metro u Beogradu i unapređenje elektrodistributivnog centra u našoj zemlji. Ove nedelje usvajamo Zakon o metrou, za dve nedelje on će se naći pred poslanicima. Mi smo sa tim zakonom na korak bliže pokretanju izgradnje prve linije metroa koju očekujemo do kraja godine. Prva linija metroa biće duga 21,3 kilometara", podsetio je.

Ministar je dodao da je reč o propisu koji definiše ne samo proces, metodologiju i proceduru izgradnje metroa, već i sistem upravljanja metroom.

Time, kaže ministar, krećemo da ostvarujemo višedecenijski san Beograđana.

"Taj projekat ne samo da je važan infrastrukturni projekat, on utiče i na podizanje BDP-a, a i red je da Beograd kao možda jedini grad u Evropi sa ovim brojem stanovnika koji još nema metro - konačno ga i dobije", zaključio je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: