Vizuelna umjetnost

Muzej RS nastavlja istraživanje o crkvama brvnarama

Muzej RS nastavlja istraživanje o crkvama brvnarama
Foto: N.N. | Muzej RS nastavlja istraživanje o crkvama brvnarama

VIŠEGRAD - Na teritoriji opština Višegrad i Rudo u toku je nastavak terenskog istraživanja "Crkve brvnare u Republici Srpskoj, legende ili istine", saopštili su iz Muzeja Republike Srpske (MRS).

Kako dalje saopštavaju iz ove institucije, istraživanje obavlja muzejski savjetnik Vladimir Đukanović, etnolog u Muzeju Republike Srpske, autor monografije "Crkve brvnare u Republici Srpskoj, legende ili istine, knjiga 1". 

"U narednoj knjizi biće predstavljeni rezultati tekućeg istraživanja crkava brvnara. Na teritoriji ove dvije opštine nalaze se četiri crkve brvnare i to u selima Vagan, Štrpci, Bijelo Brdo i Bijela. Cilj istraživanja je prikupljanje podataka o svim crkvama brvnarama na teritoriji Republike Srpske, sa posebnim akcentom na legende koje su u vezi sa navedenim crkvama", saopštavaju iz Muzeja RS.

Sam Vladimir Đukanović otkriva sadržaj njegove sljedeće knjige.

"U planu je da napišem još jednu knjigu o crkvama brvnarama, ovaj put onim na području opština Rudo, Višegrad i drugim. Akcenat će, pored ostalog i istorijskih podataka o vremenu nastanka i događajima vezanim za ove crkve, biti na  legendama koje o hramovima ove vrste kolaju narodom ili su zapisane", rekao je Đukanović.  

Ovaj stručnjak i pisac je bio kod hrama u Andžićima i u Vaganu  u opštini Rudo i crkvi brvnari u Tasićima. On se interesovao za ideju o početku gradnje ove svetinje, materijalima kojim je građena, ikonama, arhitekturi, kao i saborima Tasića, koji se u njenoj porti održavaju, kao i izgradnji Tasijinog  konaka i njegovoj namjeni.

Kako ističe, posebno se zanimao za originalnu Povelju "Brvno", koja se pravi na komadu od brvna ugrađenog u crkvu brvnaru i koja se na saboru Tasića dodjeljuje zaslužnom pojedincu ili firmi za njenu gradnju i uređenje konaka ili porte.

Tako će crkva brvnara u Tasićima pored "Šematizma hramova Dabrobosanske eparhije", koja je u izdanju Izdavačke kuće "Dabar" iz Dobrunske Rijeke izašla nedavno iz štampe, biti prezentovana u novoj knjizi  Muzeja Republike Srpske, što će povećati interes za nju od strane stručnjaka, vjernika i turista.

Kako je ranije naveo za "Nezavisne", Đukanović je u prvoj knjizi "Crkve brvnare u Republici Srpskoj, legende ili istine" prikazao 15 crkava brvnara s teritorije sjeverozapadnog dijela Republike Srpske. Crkve koje su do danas očuvane nastajale su od 17. vijeka do danas.

"Osnovna tema knjige su legende koje su u vezi s nastankom i očuvanjem crkava brvnara. U ovoj knjizi se prvi put na jednom mjestu nalaze 33 legende. Legende su podijeljene u nekoliko grupa: 'sama došla (doletjela)', 'stopa dukat', 'veličina volovske kože' i slično", istakao je Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije