Fudbal

Sarajke u lovu na pola miliona evra

Sarajke u lovu na pola miliona evra
Foto: N.N. | Sarajke u lovu na pola miliona evra

Iz Ženskog fudbalskog kluba SFK 2000 Sarajevo s radošću su primili vijest o promjenama formata takmičenje, ali i povećenom iznosu novčanog fonda za buduće učesnice UEFA Lige prvaka.

Evropska fudbalska federacija podijeliće klubovima nove Lige prvaka 24 miliona evra, što je četiri puta više od iznosa koji trenutno odlazi u ženske klubove širom Starog kontinenta.

Ovo značajno povećanje rezultat je UEFA redizajna Lige prvaka, što uključuje centralizaciju sponzorstva i medijskih prava od grupne faze nadalje.

Od iduće sezone u Ligi prvaka će prvi put u takmičenju po grupama nastupati 16 klubova. UEFA je saopštila i kako će svaki klub u grupnoj fazi zaraditi najmanje 400.000 evra.

"Novi format takmičenja daje veći interes da se takmičimo. Istina, nagrade su povećane značajno tek od nekadašnje četvrtfinalne faze, u novoj verziji od grupne faze, ali mi vjerujemo da možemo u skoroj budućnosti napraviti jedan takav iskorak i plasirati se u grupu. U tom slučaju nagrada bi nam bila i do pola miliona evra, uključujući i bonuse od pobjeda, a veoma značajno je i to da bi od našeg eventualnog plasmana u grupu zaradili i ostali bh. klubovi po 10.000 evra", kazala je Samira Hurem, trenerica SFK 2000, višestrukih prvakinja BiH. 

VAR koji je korišten samo u finalu ženskog takmičenja od sljedeće će se sezone koristiti od četvrtfinala.

"Najava predstavlja veliki korak naprijed za fudbal. Novi model finansijske raspodjele takmičenja ojačaće cjelokupnu profesionalnu žensku igru širom Evrope", rekao je predsjednik UEFA Aleksander Čeferin i dodao: 

"To je takođe savršen primjer kako je evropski sportski model presudan za dugoročni razvoj fudbala. Razvoj ženskog fudbala ne bi trebalo da bude vođen kratkoročnim dobicima, već dugoročnim vizijama."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije