');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

USLOV NA MEDICINSKOM FAKULTETU Ko hoće na vežbe mora da se vakciniše ili donese negativan PCR test

Studenti na Medinskom fakultetu moći će od 5. maja da prisustvuju vežbama samo ako imaju potvrdu o vakcinaciji ili sertifikat o negativnom PCR testu ne stariji od 72 sata. Ova odluka uprave fakulteta izazvala je polemike u javnosti, ali profesori smatraju da je logična zbog zdravlja studenata i profesora, ali i pacijenata na vežbama.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
medicinski fakultet02_RAS_foto robert getel Foto: R. Getel / RAS Srbija
medicinski fakultet02_RAS_foto robert getel

Na taj način Medicinski fakultet je prvi fakultet u Srbiji koji uvodi vakcinaciju ili PCR test kao uslov za prisustvo vežbama. Treba reći da se do sada na ovom fakultetu nastava samo održavala onlajn i da nakon prvomajskih i uskršnjih praznika počinju vežbe.

Profesor na Medicinskom fakultetu Goran Belojević ističe za „Blic“ da je odluka o vakcinaciji ili PCR testu kao uslovu za dolazak studenata na vežbe racionalna.

Goran Belojević, profesor na Medicinskom fakultetu
Goran Belojević, profesor na Medicinskom fakultetu

-Od 5. maja počinju vežbe sa pacijentima i laboratorijske vežbe pa je ova odluka bitna i za pacijente i za studente. Negativni PCR test je bitan da se sačuvaju drugi od sebe dok je vakcinacija značajna da sebe zaštitiš od drugih. Naravno, ova odluka bi trebalo i da pospeši vakcinaciju kod studenata koja je trenutno vrlo mala – naglašava Belojević za „Blic“.

Odluka uprave Medicinskog fakulteta izazvala je, naravno, protivrečne reakcije u javnosti. Na Tviteru je većina podržala ovu meru.

-Bravo, po sto puta bravo, za Medicinski fakultet koji traži potvrdu o vakcinaciji ili negativni PCR za prisustvovanje vežbama! Idemo isto za studentske domove i za ostale fakultete! – napisala je jedna tviterašica.

Pročitajte još

Naravno, odmah su se pojavila i suprotna mišljenja.

-Kakva diskriminacija i ukidanje osnovnih ljudskih prava čoveka. Bravo za mengele medicinu i kovid diktaturu – napisao je drugi tviteraš.

Zašto bi PCR test bio diskriminacija zapitali su se, takođe, na društvenim mrežama.

-Što je test diskriminacija? Niko se time ne ugrožava, a ako je osoba pozitivna, itekako ugrožava one koji se ne mogu, iz zdravstvenih razloga, vakcinisati – zaključila je jedna tviterašica.