SRAMNO! BAKIR BEZ POSLEDICA VREĐAO: Izetbegović Srbe nazivao genocidašima, a poslanici ne osuđuju ovakav govor mržnje
Foto: AP/Majdi Mohammed

skandalozan nastup

SRAMNO! BAKIR BEZ POSLEDICA VREĐAO: Izetbegović Srbe nazivao genocidašima, a poslanici ne osuđuju ovakav govor mržnje

Politika -

Lider SDA nazivao Srbe genocidašima, a poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BIH odbili danas da se u dnevni red uvrsti inicijativa kojom je traženo da parlament usvoji deklaraciju o osudi govora mržnje Izetbegovića

Na današnjoj sednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BIH nije usvojen predlog Nenada Nešića, poslanika DNS, da se u dnevni red uvrsti inicijativa kojom je tražio da parlament usvoji deklaraciju o osudi govora mržnje Bakira Izetbegovića, nekadašnjeg člana Predsedništva BIH i lidera SDA.

Nešić je tražio pomenutu inicijativu i deklaraciju zbog Izetbegovićeve izjave gde je srpski narod nazvao "genocidašima". Naime, lider SDA je komentarišući navode o mogućnosti "mirnog razlaza" u BIH kazao da "neće dozvoliti da delom BIH vladaju genocidaši".

- Posljednjih dana i sedmica imali smo priliku da cujemo Izetbegovica koji srpski narod naziva genocidašima i smatrao sam da treba da osudimo takve izjave, da pošaljemo poruku da je BiH moguca država i da najveci teret treba da podnesu predstavnici bošnjackog naroda i da nam pokažu da idemo zajedno graditi suživot i mi. Cilj ove deklaracije je da uznemirenim građanima pošaljemo jasnu poruku da ne treba da strahuju i da većina predstavnika osuduje govor mržnje. Smatram da bi ovo bio veliki iskorak ka tome da politički predstavnci bošnjačkog naroda poruče da je BiH moguća - rekao je Nešić.

Međutim, prema rečima Saše Magazinovića, ovako predložena deklaracija abolira sve druge koji služe govorom mržnje i, kako je dodao, politički se usmjerava na potpuno pogrešan način.

- Ako je predlagač spreman na jednak način tretirati i druge političare koji truju narod ove države govorom mržnje i sve ih zajedno staviti i osuditi, apsolutno ćete imati podršku za to - naveo je Magazinović i dodao:

- Međutim, ako ukucate u Google 'Milorad Dodik - govor mržnje' u prvom članku koji vam se pojavi imate pet rečenica koje kažu "BiH je historijski promašaj, nemoguća država". Je li mislite da neko ne osjeca to kao govor mržnje i atak na državu.

Dragan Mektić, poslanik SDS-a, kazao je da je već odavno poznato da u BiH dobro žive lopovi, tajkuni i političari.

- U isto vrijeme i jedni i drugi i treci narodu 'bacaju psecu kost da to narod glode' dok ih oni na taj nacin drže na distanci od svih kljucnih problema - rekao je Mektić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track