Sindikat pravosuđa Srbije traži povećanje plata i administrativnom osoblju

Vesti 28. apr 202110:52 13 komentara
Shutterstock

Sindikat pravosuđa Srbije saopštio je da je ogorčen zbog odluke Visokog saveta sudstva o povišici osnovne plate za 15% samo sudijama parničnih odeljenja Prvog osnovnog suda i Trećeg osnovnog suda u Beogradu, Osnovnog suda u Novom Sadu, Prekršajnog suda u Beogradu, kao i Odeljenja za maloletnike Višeg suda u Beogradu, ali bez odluke o povišici zbog istih razloga i njihovim administrativnim pomagačima.

Sindikat je, stoga, uputio zahtev ministarki pravde Maji Popović da donese odluku o povišici administrativnom osoblju koje radi sa tim sudijama.

„Visoki savet sudstva u navedenim odlukama konstatovao je da sudije zaslužuju povišicu zbog preopterećenosti obimom posla i upražnjenih sudijskih mesta, a ministarka pravde kao član Visokog saveta sudstva, slučajno ili namerno, zaboravila je da je osoblje u nadležnosti Ministarstva pravde, kao i da je osoblje koje te sudije prati u radu isto ili čak i više opterećeno pošto jedan zaposleni opslužuje najčešće dvoje-troje sudija. Dakle, i osoblje zaslužuje povišicu zbog istih razloga“, navodi se u saopštenju.

Dadaje se da su podsetili ministarku da je zabrana zapošljavanja, barem kada je pravosuđe u pitanju, i dalje na snazi, kao i to da je nedostatak zaposlenih očigledan, s obzirom na to da ni preraspodela zaposlenih i poslova više ne može da obezbedi normalno funkcionisanje.

„Zaključak je da se opterećenost drugačije računa između nosilaca pravosudnih funkcija i administracije. Nespokojstvo i nezadovoljstvo administracije je opravdano jer i ove odluke su potvrda koliko je poremećen sistem vrednosti. One su poraz poštenja, solidarnosti, otuđenja i ogledalo neljudskosti i, kao takve, prave razdor i okreću ljude jedne protiv drugih. Šta reći o časti i dostojanstvu sudija nagrađenih zbog povećanog obima posla sa kojima će raditi obespravljeno administrativno osoblje, osim da su moralno zaostali jer ćute na svakakve nepravde i nezakonitosti u pravosuđu“, navodi se u saopštenju sindikata.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare