Region

0

Fridom haus: Crna Gora pogoršala rezultat, i dalje hibridni režim

Autor: SA

Izvor: Beta

Fridom haus: Crna Gora pogoršala rezultat, i dalje hibridni režim

Izvor: pixabay.com

Crna Gora je u novom izveštaju Fridom hausa "Zemlje u tranziciji" pogoršala rezultat u oblasti demokratije i tako ostala u kategoriji hibridnih režima, objavile su Vijesti.

Indeks demokratije za Crnu Goru pao je sa prošlogodišnjih 3,86 poena na 3,82 što znači da je ponovo svrstana u hibridni, tranzicioni režim, odnosno državu u kojoj su vladavina prava i izborne neregularnosti medju ključnim problemima.

U izdanju "Zemlje u tranziciji" 2021, koje pokriva dogadjaje iz 2020. godine, ukupno je 18 zemalja zabeležilo pad demokratskih rezultata, popravilo se samo šest, dok je pet stagniralo.

Izveštaj "Zemlje u tranziciji" Fridom hausa je godišnji pregled o demokratskim reformama koje je sprovelo 29 bivših komunističkih država Centralne i Istočne Evrope. Ta nevladina organizacija sastavlja ga i objavljuje od 1995.

Ocene se daju na skali od jedan do sedam, gde sedam predstavlja najviši nivo demokratskog napretka, a jedan najniži. Ocenjuje se sedam kategorija: nacionalno demokratsko upravljanje, izborni proces, civilno društvo, nezavisni mediji, lokalno demokratsko upravljanje, nezavisnost pravosudja i borba protiv korupcije.

Nacionalno demokratsko upravljanje u Crnoj Gori u novom izveštaju ocenjeno je sa 3,25, izborni proces sa 4,25, civilni sektor 5,25, a nezavisnost medija sa 3,25. Za lokalno demokratsko upravljanje Crna Gora je dobila ocenu 4,25, za nezavisnost pravosudja 3,5 i za borbu protiv korupcije tri.

U odnosu na izveštaj iz maja prošle godine, ocene su ostale iste, osim za lokalno upravljanje gde je ocena pala sa 4,5 na 4,25.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR