Burno u Sarajevu: Komšić napustio sastanak; "Ako može Kosovo, što ne i Republika Srpska"

Članovi Predsedništva BiH održali su sinoć onlajn sastanak sa šefom diplomatije Evropske unije Žosepom Boreljom, prenosi Radio-televizija Republike Srpske.

Izvor: B92

Sreda, 28.04.2021.

08:53

Burno u Sarajevu: Komšić napustio sastanak;
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Srpski član i predsedavajući Predsedništva Milorad Dodik rekao je da su sa Boreljom razgovarali o "non pejperu" i aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, kao i o Kosovu i položaju Repubike Srpske.

Nakon sastanka, Dodik je naglasio da Bošnjaci uporno žele da reintegrišu BiH kako oni zamišljaju, u kojoj nema ni Srba ni Hrvata.

"To je neka građanska podvala koju oni stalno proturaju, jer misle da to zvučno deluje zapadnim zemljama i traže građansko uređenje koje je apsolutno neprimenjivo u BiH", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, ukoliko je u nekom vremenskom periodu nemoguće doći do dogovora u okviru BiH o tome kako ići dalje, onda je normalnije očekivati da se pokuša mirno razići.

"To je ono što sam rekao i samom komesaru. Pošto je on iskreno pozvao na razgovor, iskreno sam mu i rekao da je nemoguće očekivati da Srbi podrže priznanje Kosmeta kao nezavisne države, a da Republiku Srpsku ostave da mrcvare u BiH, kako oni misle i kako žele", naglasio je Dodik.

Neophodno je, smatra Dodik, naći balans između toga, jer dve gotovo identične situcije ne mogu imati dva različita rešenja.

Ako je Kosovo nezavisno, upitao je Dodik, zašto onda ne može Republika Srpska da bude nezavisna i po kom principu.

"Ovakav stav izazvao je reakciju druga dva člana Predsedništva, a Željko Komšić je napustio sastanak nakon moje tvdrnje da je nezgodno da Predsedništvo bude to koje će voditi te progovore jer imamo Komšića koga ostali predstavnici hrvatskog naroda ne smatraju legitimnim", rekao je Dodik. Oglasio se nemački ambasador: Lažna vest "Svi ovi non pejperi imaju jedan izvor - Srbiju. Ima tu neke veze i Rusija"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: