Читај ми!

Poverenica o slučaju "Palma": Nema mesta senzacionalizmu, neophodno da institucije deluju efikasno

Otvaranje predmeta u tužilaštvu povodom optužbi protiv Dragana Markovića Palme za navodno podvođenje maloletnica je prilika da se na delu pokaže vladavina prava i neselektivna pravda, navodi za RTS poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Brankica Janković je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a navela da nema mesta senzacionalizmu i da od naših reakcija zavisi buduće poverenje u institucije i da li će se žene ohrabriti.

"Nema mesta nikakvom senzicionalizmu jer mi treba da mislimo na to da se sada neka žena, devojka, devojčica razmišlja. Videli smo da se tu radi o zaista o uznimirujućim optužbama, da se radi i o devojčicama - dakle o maloletnoj deci", navela je Jankovićeva.

Ističe da je potrebno da se stvori takvo okruženje da se žene koje su prijavile ili nameravaju da prijave nasilje osećaju sigurno.

"Mi treba da stvorimo takvo okruženje u kome će bilo koja žrtva i sve žene koje su žrtve i koje nameravaju da prijave ili su već prijavile nasilje, da se zbog toga ne osećaju nesigurno i da zbog toga budu propitivane ponovo - zašto li je tek sada prijavila. Prijavila je kad je mogla jer iza te prijave stoje godine preispitivanja, patnje, tuge, bola, preispitivanja sopstvene krivice dok se ne odlučite i onda najmanje što možemo da uradimo je da te žene podržimo, da im pružamo kontinuiranu podršku", ističe Jankovićeva. 

Dodaje da institucije treba da rade posao i, kako kaže, jako bitno je što je postupak u vezi sa ovim slučajem po odluci Apelacionog javnog tužilaštva u Kragujevcu iz Višeg javnog tužilaštva u Jagodini izmešten u Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

"Prošle nedelje kada se počelo govoriti o ovom slučaju, bio je jedan veliki pritisak  odjednom na tužioca u Jagodini, da u roku od dva, tri dana nešto uradi. Ne poznajem nikoga ko može da skupi činjenice i dokaze preko noći, ni za tako kratko vreme. Dakle, jesu institucije na ispitu", navodi poverenica.

Marinika Tepić je 19. aprila na konferenciji za novinare iznela optužbe na račun Markovića i drugih osoba o podvođenju devojaka i žena u Jagodini.

Marković je optužbe odbacio kao lažne, tvrdeći da se sve to dešava jer je predsednika SSP-a Dragana Đilasa prethodno pozvao da objasni odakle mu novac na računima na egzotičnim destinacijama.

Više javno tužilaštvo u Jagodini je naložilo policiji da prikupi infomacije i obaveštenja o navodima Tepićeve i da ispita sve osobe pomenute u tom slučaju.

"Kršenje svih ljudskih prava" 

Upitana o slučaju porodilje Snežane Pešović iz Beograda, koja je dobila otkaz na poslu iako je sama plaćala doprinose, poverenica je istakla da je tu reč o drastičnom kršenju svih ljudskih prava.

"Nema dileme da žena mora biti zaštićena. Šta to znači - da kada ste u drugom stanju ne treba da tražite posao. To su najčešće slučajevi diskriminacije na tržištu rada", navela je Jankovićeva.

"Reklamna kampanja PKS-a seksistička"

Govoreći o reklami Privredne komore Srbije (PKS) kojom su, kako su naveli iz PKS-a, želeli da promovišu Srbiju i srpske proizvode a u javnosti su izrečene kritike, poverenica je rekla da ta reklama ne izgleda kao da je povezana sa domaćim proizvodima, i da je ona uvredljiva i seksistička za sve žene.

"Meni ova reklama nije povezana sa našim proizvodima jer previše je erotizovana i svodi žene na objekat", ističe Jankovićeva. 

Ocenjuje da ponovo "originalnost i kreativnost" svode žene na objekat, a koje se nikako ne mogu dovesti u vezu sa proizvodima koji su prikazani, već predstavljaju i vređanje dostojanstva svih žena.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво