Najnovije vesti
Vesti Svet
Direktor centra Gamaleja: "Sputnjik ve" efikasan i protiv indijskog soja

Direktor centra Gamaleja: "Sputnjik ve" efikasan i protiv indijskog soja

Vakcina "sputnjik ve" obezbeđuje dovoljno antitela za borbu protiv soja virusa korona koji se pojavio u Indiji, izjavio je direktor ruskog Istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" Aleksandar Gincburg.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Sputnjik V se koristi i u Mađarskoj Foto: Zoltan Balogh / EPA;
Sputnjik V se koristi i u Mađarskoj

On je rekao da će se "Gamaleja", ukoliko to bude neophodno, boriti protiv novog soja virusa u Indiji visokom koncentracijom antitela koju izaziva "sputnjik ve".

- Vakcina, po pravilu, proizvodi 20, 30, čak i 80 puta više antitela nego što je potrebno za neutralizovanje najveće koncentracije virusa u zaraženom organizmu. "Sputnjik ve" će biti efikasan protiv indijskog soja - naglasio je Gincburg.

Pročitajte još

Indijsko Ministarstvo zdravlja prijavilo je da se u toj zemlji krajem marta pojavio novi soj virusa korona sa mutacijama u površinskom proteinu.

Iz Ministarstva su naveli da je posebno zabrinjavajuće što novi soj posjeduje dve mutacije koje su ranije primećene u drugim varijantama virusa korona, podseća TASS.

Prijavljeno je i da su te mutacije primećene u procentu između 15 i 20 odsto uzoraka, te da postoje i u sojevima koji su se pojavili u Velikoj Britaniji, Južnoafričkoj Republici i Brazilu.

Vakcinacija efikasna i sprečava pojavu novih sojeva virusa

Kampanja vakcinisanja protiv kovida 19 pokazala se efikasnom i sprečila je pojavu novih sojeva virusa korona, izjavila je izaslanik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Rusiji Melita Vujnović.

Ona je rekla da SZO trenutno dobija sve više dokaza da je vakcinacija korisna za stanovništvo.

Prema njenim rečima, masovno prenošenje virusa, odnosno veći broj zaraženih, predstavlja najveći rizik od mutacije virusa i pojave otpornosti na vakcine kod novih sojeva kovida 19.

Vujnovićeva je istakla da su naučnici širom sveta spremni da prilagode vakcine mutacijama virusa, dok prate pojavu novih sojeva kovida 19 i proveravaju efikasnost postojećih vakcina.

Ona je objasnila da je manja verovatnoća da će virus mutirati ukoliko se smanji broj zaraženih.

- Kada je broj zaraženih mali i kada nema novih slučajeva, onda nema ni novih sojeva virusa - naglasila je Vojnovićeva.

Izaslanik SZO napomenula je da će kombinacija vakcinisanja i mera zaštite zdravlja, kao što su nošenje maske, higijena ruku i izbegavanje većih okupljanja, pomoći da se pobedi epidemija, javio je TASS.

Vujnovićeva je dodala da je potrebno napraviti barijeru širenju virusa, što je moguće uz pomoć stvaranja imuniteta vakcinama.