');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

Dačić o međustranačkom dijalogu: "Odazvao se veliki broj stranaka, sastanak zatvoren"

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je pored predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića na međustranački dijalog bez prisustva stranaca pozvao ukupno 26 političkih stranaka od kojih polovinu čini opozicija i očekuje da će, kako kaže, taj sastanak proći u demokratskoj atmosferi.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Ivica Dačić Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija
Ivica Dačić

Dačić je za Tanjug rekao da će predstavnici tih stranaka izneti svoja mišljenja u vezi sa izbornim uslovima i dati svoje predloge.

“- Do sada se odazvao veliki broj stranaka, neke su već dostavile platforme, a neke će o tome govoriti sutra. Na sastanku će pored stranaka vladajuće koalicije učestvovati i opozicione stranke kao što su DS S, Dosta je bilo, Dveri, SRS” - rekao je Dačić.

On je dodao da će SPAS Aleksandra Šapića učestvovati samu u dijalogu bez stranaca.

- Ima i stranaka koje su najavile da žele da učestvuju na sastanku bez stranaca, ali i koje su istakle da će se odazvati pozivu ukoliko ga dobiju od evroparlamentaraca. “Sve u svemu mislim da je ovo veoma važan politički korak za ukupnu političku stabilnost Srbije” - poručio je predsednik parlamenta.

Pročitajte još

Prema njegovim rečima, pravila ovog dijaloga su takva da se dok traje dijalog o njemu ne govori mnogo u medijima, odnosno biće zatvorenog tipa.

“- Nema snimanja onoga o čemu se govori, nema izjava posle toga, nema interpretiranja dijaloga, odnosno smatra se da ništa nije dogovoreno dok se na kraju sve ne dogovori” - rekao je Dačić.

On je zahvalio predsedniku Republike što je najavio da će se, kako kaže, odazvati pozivu, te da smatra da je time pokazao da je državnik, a ne samo predsednik stranke.

Na pitanje da li će u tom dijalogu učestvovati i stranke takozvane bojkot opozicije, Dačić podseća da je on pozvao sve stranke da dostave paltforme, a da to nisu učinile Đilasova i Jeremićeva stranke, za razliku od grupacije Borisa Tadića, iako, kako kaže, neće učestvovati u tom dijalogu.

“- One stranke koje žele da učestvuju samo u dijalogu uz prisustvo EP neće učestvovati na ovom sastanku” - precizirao je Dačić.

Pročitajte još

Dačić je kazao da su predstavnici EP imali onlajn sastanke sa poslaničkim grupama u Skupštini Srbije, a da će posle Vaskrsa razgovarati sa stranakama koje su van parlamenta, te da će sa njim, kao predsednikom skupštine, koja je pokrovitelj dijaloga, o daljim koracima razgovarati 7. maja.

“- Ja ću ih informisati šta smo mi razgovarali na ovom sastanku sa predstavnicima stranaka koje ne žele učešće stranaca” - rekao je Dačić i ocenio da dijalog uz pomoć EP sigurno neće početi u aprilu i maju po agendi koju je dao EP. Međustranački dijalog bez stranaca je zakazan za sutra u 17 časova u maloj sali Narodne skupštine.