28. april  2021. 01.10  →  21.36 | Izvor: Tanjug

Završena sednica Kriznog štaba: Nema popuštanja mera

BEOGRAD -

Sednica Kriznog štaba u Palati "Srbija", na kojoj se raspravljalo o aktuelnoj epidemijskoj situaciji,  je završena. Ovoga trenutka ne možemo govoriti o popuštanju mera, kazao je dr Branislav Tiodorović.

"Nismo za to još spremni. Želeli bismo da brojke padnu. Možemo govoriti o velikom popuštanju kada brojke budu mnogo manje nego sada", ističe Tiodorović.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao posle sednice Kriznog štaba da se ne može govoriti o popuštanju mera.

Kaže da od 8. maja, ukoliko se nastavi ovakav trend epidemijske situacije, dozvolićemo ugostiteljima da rade do 22 sata, i unutra, ali sa 50 odsto kapaciteta.

Tiodorović je dodao da će vakcinalni punktovi u tržnim centrima bitio kao pilot projekat. Fokus za vakcinaciju će biti na radno aktivnom stanovništvu

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović rekao je da je današnja sednica imala zadatak da oceni epidemiološku situaciju.

Budimo disciplinovani za praznike i vakcinišimo se

Od 15. maja kreće velika kampanja usmerena ka mladima

Dr Branislav Tiodorović rekao je da moramo više da se aktivno odnosimo prema velikim kolektivima i sistemima, kao i kod mladih.

"Od 15. maja počinje velika kampanja prema mladima", naglasio je Tiodorović.

"Ako se sve mere budu poštovale verovatno ćemo posle 8. maja razmišljati o tome da se one postepeno ublažavaju. Možda pređemo i na to da se restorani, ugostiteljski objekti u zatvorenom mogu da rade uz poštovanje da se na primer koristi 50 odsto kapaciteta u zatovrenom", naglasio je Tiodorović. Moguće da ugostitelji rade od 8. maja do 22 sata

"Želimo svi zajedno, verujem i narod i mi svi koji radimo da izbegnemo onaj scenario koji smo imali za Sretenje koja nas je dovela do povećanja broja bolesnih. Izbegnimo taj scenario. Ako smo disciplinovani, iskoristimo lepo vreme, baš za vreme praznika, da se prošetamo sa porodicama, da proslavimo velike praznike, ali da poštujemo mere", naglasio je Tiodorović.

Morate, kaže znati da preko 90 posto pacijenata su nevakcinisani. Ovaj podatak sam morao da istaknem u prvi plan da stradaju, oboljevaju i fatalno završavaju nevakcinisani.

Nijedna vakcina na štiti sto posto, štiti onoliko koliko je efikasna, ali i koliko je organizam spreman da odgovori i napravi antitela, kazao je Tiodorović.

Najveći broj onih koji su vakcinsani prošli su sa lakom kliničkom slikom.

"Poruka je vrlo jasna, vakcinacija je neophodna. Pre svega će se, kaže, staviti fokus na radno aktivno stanovništvo", istakao je Tiodorović.

Povlastica za vakcinsane po uzoru na Evropu i svet

Pitanje povlastica za vakcinisane je ne samo medicinsko, veći i pravno i etičko, rekao je danas član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

"Najbolje je da to rešavamo sa Evropom i svetom", rekao je on posle sednice Kriznog štaba, dodajući da moramo imati nešto što će predstavljati obrazac.

"Mi smo otvoren zemlja i to prema svim svojim susedima. Ima onih koji predlažu da vakcinisani budu povlašćeni, ali to nećemo moći da primenimo u svakoj situaciji. Ako neko ne može da primi vakcinu moraće i on da ima neke benefite", rekao je Tiodorović i napomenuo da je to ogroman set pitanja.

Vesić: Od 8. maja otvaraju se potpuno ugostiteljski objekti

Na sednici Kriznog štaba Srbije doneta je odluka da se od 8. maja otvore potpuno ugostiteljski objekti i da se dozvoli vakcinacija u tržnim centrima i na drugim javnim mestima, uz saglasnost nadležnih zavoda za javno zdravlje, saopštio je večeras zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Vesić je, nakon sednice, zahvalio u ime Grada Beograda svim članovima Kriznog štaba jer su, kako je naveo, pokazali razumevanje za zahteve privrede.

"Verujem da smo zajedno našli meru kako da privreda radi kao i da se istovremeno sačuva javno zdravlje građana. Pored toga, ne mogu da ne primetim da je Beograd najbolji region kada je vakcinacija u pitanju i da je pravedno da naše građanke i građani budu nagrađeni zato što su odgovorni", naveo je Vesić na svom nalogu na Fejsbuku.

Tagovi
Broj komentara: 1

Gile  29. 04. 2021. | 05:59
Punktovi u pekarama , bravo