Tomas Tuhel (©Reuters)
Tomas Tuhel (©Reuters)

Neuništivi Tuhel i dominacija protiv trenerske elite

Vreme čitanja: 4min | sre. 28.04.21. | 00:22

Nemac još nije doživeo poraz, Zidan prvi koji se izvukao s remijem...

Čelsi je stigao do prednosti gola u gostima (1:1) koji bi u revanšu garantovao prolaz u finale ako bi rezultat na Stamford Bridžu glasio 0:0. Gosti iz Londona su tokom uvodnih 20 minuta davili Real Madrid kao zmija žabu i veliku su sreću imali Blankosi što još neka lopta nije završila u mreži. Pre svega ona koju je Timo Verner poslao direktno u Tiba Kurtou iz situacije koju je bilo teže promašiti, nego rešiti.

Plavci svakako mogu da budu zadovoljni, pre svega jer su kontrolisali igru u najvećem delu susreta, mada je generalno daleko zanimljivija utakmica viđena u prvom nego u drugom poluvremenu. Za sve to zaslužan je ponovo Tomas Tuhel koji je taktički izvanredno pripremio ekipu za duel protiv Reala, gde je poslednja linija uradila veliki posao da neutrališe opasnog Vinisijusa, ali ne i da potpuno zatvori Karima Benzemu za koga nijedna odbrana nije dovoljno opasna.

Izabrane vesti

Sreda, 21.00: (2,95) PSŽ (3,45) Mančester Siti (2,35)

Tomas Tuhel je nastavio s preporodom Čelsija koji je na početku godine delovao kao izgubljen slučaj posle one serije loših rezultata u domaćem prvenstvu. Uveo je nemačku disciplinu, zategao odbranu kao strunu i naterao protivnike da više ne gledaju u Čelsi kao protivnika iz Velike šestorke engleskog fudbala protiv kojeg se lako nose bodovi i pobede. Koliko je Tuhelov uticaj u ova tri meseca jasan pokazuje i podatak da kao trener Čelsija još nije doživeo poraz u okršajima s trenerima koji se vode kao svetska elita. Naravno, protiv onih s kojima je imao priliku da se susretne.

Ovako, Jirgena Klopa je dobio nasred Enfilda pre mesec i po dana, Pepa Gvardiolu u polufinalu FA kupa pre desetak dana, Dijega Simeonea je nadmudrio u oba susreta osmine finala Lige šampiona, Karla Anćelotija je dobio na Stamford Bridžu takođe u martu, a Žozea Murinja u svom prvom londonskom derbiju protiv Totenhema samo nekoliko dana pošto je preuzeo kormilo Čelsija. Jedini ko je uspeo da odoli je - Zinedin Zidan s Realom. I, ako ćemo da gledamo neko staro rivalstvo, Ole Gunar Solskjer s Mančester junajtedom. Dakle, pet trijumfa i dva remija protiv trenera i klubova koji se vode kao velikani. Nije loše za nekog koga mnogi još ne vide kao vrhunskog stručnjaka...

Mogao je Tuhel, odnosno Čelsi do pobede i na stadionu Alfredo di Stefano u Madridu, ali je ofanzivna linija ostala nedorečena u završnoj trećini. To je ono što najviše brine nemačkog stratega pred revanš koji se igra već 5. maja na Stamford Bridžu.

“Trebalo je da rešimo utakmicu već u prvom poluvremenu, ali nismo imali sreće i ostali smo bez rešenja u kaznenom prostoru Reala. Dobro smo se branili i to je otprilike cela priča ove utakmice. Verujemo u sebe, znamo da možemo da igramo utakmice najvišeg kvaliteta dostojno“, rekao je Tuhel posle utakmice u Madridu.

Čelsi na papiru ima prednost koja garantuje finale, ali Tuhel očekuje snažniju reakciju njegovog tima u revanšu i povoljan ishod.

“Trebalo je da dobijemo i u Madridu, bili smo sposobni da rešimo ovaj meč. Došli smo ovde posle pobede u još jednom bitnom susretu (Vest Hem prim. aut), bilo bi bolje da smo imali još jedan dan za odmor i pripremu pred Real. Sada imamo slobodno i možemo malo da se opustimo. Čak i da smo pobedili u Madridu ne bismo smeli da razmišljamo kao da smo prošli, jer moramo da budemo još bolji u sledećem meču“.

Odbrana Čelsija jeste dozvolila Karimu Benzemi gol za izjednačenje, ali osim tog propusta gotovo je do kraja izgledala savršeno. Tuhel je ipak fokusiran na to kako da napad bude bolji.

“Dobro smo postavili blok, komunikacija je bila na nivou, radili smo ono što treba. Razumem svoje napadače koji žele da postignu gol. Kada igrate tako dobro pola sata, normalno je da želite da postignete gol, ali morate da donosite bolje odluke na terenu“.

Real je protiv Čelsija izašao sa formacijom u kojoj su bila trojica štopera. Zinedin Zidan ovaj sistem ne koristi često i videlo se po reakcijama trilinga Varan – Militao – Načo da je dosta škripalo pozadi...

“Znao sam da je Real ranije koristio sistem 5-3-2, ali mi smo se pripremali kao da će izaći sa 4-3-3, jer to je formacija koju najviše koriste. Promenili su sistem i kada sam to primetio morao sam da obavim još jedan brzi razgovor s igračima kako bismo se mi prilagodili i uradili nešto drugo u odbrani. Zaslužili smo pobedu, ali i 1:1 nije loše, naravno“.



tagovi

Tomas TuhelČelsiLiga šampiona

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara