Dostupni linkovi

State Department naredio dijelu osoblja da napusti Afganistan


Razbijena stakla nakon napada bombaša samoubice u Kabulu, 21. april 2021. 
Razbijena stakla nakon napada bombaša samoubice u Kabulu, 21. april 2021. 

Američki State Department izdao je uputstvo službenicima američke vlade da napuste Kabul, glavni grad Afganistana, ako posao mogu obavljati negdje drugo.

”Putovanje u sva područja Afganistana nije sigurno zbog kritičnog nivoa otmica, uzimanja talaca, samoubilačkih bombaških napada, raširenih vojnih borbenih operacija, nagaznih mina i terorističkih i pobunjeničkih napada, uključujući napade upotrebom vozila, magnetnih ili drugih improvizovanih eksplozivnih naprava, samoubilačkih prsluka i granata”, navodi se u uputstvu.

"27. aprila 2021. godine State Department je naredio odlazak vladinih službenika, zaposlenika Ambasade SAD u Kabulu čiji se posao može obavljati sa drugog mjesta ”, navodi se.

Ross Wilson, vršilac dužnosti američkog ambasadora u Afganistanu, rekao je da je State Department donio odluku "u svjetlu sve većeg broja nasilja i prijetnji u Kabulu".

Dodao je da je naredba uticala na neutvrđeni "relativno mali broj" zaposlenih i da će ambasada i dalje raditi.

"Osoblje koje je hitno potrebno za rješavanje pitanja povezanih s povlačenjem američkih snaga (iz Afganistana) i vitalni posao koji radimo kao podrška afganistanskom narodu moći će ostati na svom mjestu", napisao je Wilson na Twitteru.

XS
SM
MD
LG