Bitka večitih gubitnika 1Foto: EPA-EFE/ FRIEDEMANN VOGEL POOL

Godinama unazad, pre početka Lige šampiona, Pari Sen Žermen i Mančester siti završe u najužem krugu kandidata za titulu klupskog prvena Evrope, ali ni „sveci“ ni „građani“ još nisu uspeli (i) na taj način da naplate enormna ulaganja u igrački kadar i trenere, odnosno do kraja namirili rezultatske aspiracije svojih prebogatih gazda iz Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

I ove sezone će jedan izvesno biti gubitnik, jer ih je žreb sastavio na jedan korak od velikog finala u Istanbulu. Na žalost navijača novog prvaka Engleske i jednog od tri pretendenata na fudbalski tron Francuske, ali i svih ljubitelja napadačke igre, pošto oba tima vole da opsedaju mrežu protivnika, znaju i imaju s kim da je pogađaju.

Uglavnom, PSŽ kao domaćin prve polovine ovog dvomeča želi da napravi ono što je u letošnjem polufinalu sa Lajpcigom, odnosno izbegne sudbinu iz svog debitantskog nastupa u ovoj fazi LŠ iz 1995, jer je tom prilikom ostao kratkih rukava u 180 minuta borbe sa Milanom.

– Siti je jedan od najboljih timova na svetu, a Gvardiola trener kom se divim i to ne samo zbog njegovih silnih trofeja, ali i Bajern je takav pa smo ga mi izbacili u dva fantastična meča. Aguero, De Brujne, Sterling… sve su to fantastični fudbaleri, ali ima ih i u našim redovima. Dosta. Obe ekipe imaju momke sposobne da kontrolišu loptu 90 minuta i rade velike stvari s njom. Iza Mančestera je sjajna sezona u svim takmičenjima, a mi hoćemo trofeje i u LŠ i u francuskom prvenstvu… Očekuju nas dve izuzetno teške utakmice, videćemo na čiju će stranu prevagnuti detalji. Mi u PSŽ verujemo da smo spremni za novo finale – otvoren je strateg francuskog tima Maurisio Poketino.

Za najviše para kupljeni igrač u istoriji fudbala, Brazilac Nejmar, sa još više žara i očekivanja govori o predstojećih 180 minuta.

– Pre starta sezone rekao sam da mi je glavni cilj da postanem prvak Evrope sa PSŽ. Igramo sve bolje i bolje, jako radimo i mnogo želimo pobednički trofej. Mislim da smo fizički, taktički i psihički spremni za iskorak u odnosu na prošlu LŠ. Time ne umanjujem vrednost Mančestera, njegov tim isto smatram jednim od najboljih na svetu, samo ističem naš kvalitet i voljni momenat – motivisan je Nejmar.

Gostujući Mančester siti samo jednom je bio deo završnog kvarteta LŠ i nije mu se posrećilo da prođe dalje, s obzirom da mu se na tom putu isprečio tada s(p)retniji i, u pokoravanju Evrope, mnogo iskusniji Real.

Sada je „našpanovan“ na istorijski plasman ili, barem, tako zvuče njegovi glavni aduti. Počev od trenera Žozepa Pepa Gvardiole, čiji su izabranici put u Pariz trasirali friškim osvajanjem Liga kupa.

– Svi smo fit, spremni i srećni što smo u poziciji da napravimo veliku stvar za klub. Svi koji vole fudbal znaju koliko sjajnih igrača naš protivnik ima, ali sigurno nećemo misliti o tome dok traje borba, važno nam je samo naći način da pobedimo. Još od Johana Krojfa sam naučio da treba uživati u igri, ali i biti odgovoran dok traje. Sa PSŽ ne može bilo kako… Opasno je napadati ga po svaku cenu, ali i previše se braniti, jer ima „oružje“ da te kazni u oba slučaja. Videćemo… – smatra Gvardiola koji od Barselone sanja „ušati“ pehar.

Jedan od njegovih aduta u špicu, Rijad Marez, sanja iskupljenje za prošlu godinu.

– To je bila veoma razočaravajuća sezona za nas, mnogo toga smo hteli a malo toga postigli. Sada imamo trofej Liga kupa, tu je i titula šampiona Engleske, a mogli bismo i postati prvaci Evrope. Jako se radujemo mečevima sa PSŽ i želimo svima da pokažemo da smo zasluženo među kandidatima za finale. Daćemo sve od sebe da ispišemo istoriju Sitija – obećava Alžirac.

„Sveci“ bez pobede

Svega tri puta su ova dva tima igrala jedan protiv drugog. U Ligi šampiona to je  bilo u četrtfinalu sezone 2015/2016, kada je meč u Francuskoj završen remijem (2:2), u Engleskoj slavio domaćin (1:0), a gol za Top 4 doneo belgijski ofanzivni vezista Kevin de Brujne. Putevi su im se ukrstili još u grupnoj fazi Kupa UEFA 2008. i taj duel na Ostrvu nije imao pobednika (0:0).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari