Duzlevski (Udruženje tužilaca): Javnost s pravom hoće odgovore o slučaju Palma

Vesti 27. apr 202118:50 > 19:15 4 komentara

Javnost ima pravo da očekuje odgovore vezano za predmet formiran zbog optužbi iznetih protiv Dragana Markovića Palme, izjavio je Ivan Duzlevski iz Udruženja tužilaca Srbije.

Istovremeno, stiče se utisak da zbog napada i kontranapada koji se iznose u javnosti “imamo jedno suđenje van pravosudnih institucija”.

“Javnost s pravom očekuje odgovore, ali treba voditi računa da se to preseli u sudnice, odnosno u ovom slučaju pred javno tužilaštvo”, rekao je Duzlevski za N1.

Povezane vesti:

Prema njegovim rečima, „javnim suđenjem“ se ugrožavaju vladavina prava i efikasnost krivično-pravnog sistema u Srbiji.

Za same žrtve to znači da se stvara osećaj nesigurnosti, ugrožavaju im se pravo na privatnost, bezbednost i porodični život i gube poverenje u institucije, kaže on.

Takođe, po zakonu mora da se poštuje pretpostavka nevinosti, dodaje.

“Zbog toga je osetljiva uloga i položaj javnog tužilaštva u celoj ovoj stvari”, kaže.

Duzlevski objašnjava da je predmet u fazi “preliminarnog ispitivanja navoda iz krivične prijave” i da još uvek nije pokrenut krivični postupak.

“Samim tim, kako nemamo još uvek krivični postupak, nemamo ni aktere tog postupka… Marković se u javnosti tretira kao okrivljeni, imamo utisak da optužnica samo što nije, a on još uvek nema svojstvo osumnjičenog lica”, kaže on.

Sa sruge strane, ne znamo da li su oštećeni do sada davali iskaze u tužilaštvu, a najjači dokaz bili bi svedočenja žrtava i svedoka-očevidaca, dodaje.

“Svedoci bi mogli ukazati na druge svedoke, na materijalne dokaze, i onda već imamo jedan čvrst predmet”, govori Duzlevski.

Duzlevski smatra da je “dobar korak” to što je predmet prebačen iz Jagodine u Kraljevo.

“Da se niko ne uvredi, ali izmeštanje iz relativno manje sredine kao što je Jagodina ovde smanjuje pritisak na rad nadležnih organa, ali pre svega na svedoke, žrtve i sve aktere eventualnog krivičnog postupka”, kaže on.

Upitan o krivičnoj prijavi koju su 393 žene podnele protiv Marinike Tepić, koja je u javnosti iznela optužbe protiv Markovića, Duzlevski kaže da upada u oči da je prijava za “izazivanje panike i nereda”.

Radi se o krivičnom delu protiv javnog reda i mira, koje podrazumeva da neko iznosi lažne tvrdnje.

“Jedno vuče drugo. Mi sad prvo moramo da utvrdimo da li je ono što se iznosi lažno, da bi mogli da govorimo o biću ovog krivičnog dela”, rekao je on.

Na pitanje o Igoru Juriću iz Fondacije “Tijana Jurić”, koji je izneo tvrdnje o političaru-pedofilu, Duzlevski ističe da nije svako neprijavljivanje krivičnog dela samo po sebi krivično delo.

“Samo kod onih krivičnih dela kod kojih je propisana kazna doživotnog zatvora možemo govoriti o obavezi svakog građanina da ga prijavi”, ističe on.

Prema njegovim rečima, u poslednje vreme javno tužilaštvo i tužioci predstavljaju „dobru vreću za udaranje“.

„Mi iz udruženja ukazujemo da je sada prilika, pred predstojeće ustavne promene, da se razmisli o izmeni ustavnopravnog položaja tužilaštva“, rekao je on.

Kaže da je tužilaštvo u Srbiji ustrojeno po “sovjetskom” modelu sa strogom hijerarhijom.

„Možda bi došlo do relaksiranja rada tužilaštva kad bi se dala veća autonomija pojedincima koji postupaju u samim predmetima, naravno ne ugrožavajući pitanje hijerarhije“, dodaje.

Upitan da li smatra da republičko javno tužilaštvo treba da reaguje povodom slučaja, kaže da je to „uvek dobro u predmetima u kojima postoji takva zainteresovanost javnosti“.

„Barem kad smo tako ustrojeni da smo svi zamenici jednog tužioca u ovoj državi, da imamo stav najvišeg organa po tom pitanju“, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare