Obradović: Rio Tinto nije dobrodošao u Srbiji i treba mu zabraniti rad 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović danas je zatražio da kompaniji Rio Tinto zbog negativne poslovne istorije bude zabranjeno da posluje u Srbiji i da svi njeni dalji radovi na otvaranju rudnika litijima budu zaustavljeni.

Obradović i potpredsednik Izvršnog odbora Dveri Slaviša Miletić predali su Vladi Srbije drugo Zeleno pismo u kojem ukazuju na najveće probleme u zaštiti životne sredine i nude konkretna rešenja u toj oblasti.

Na prvo Zeleno pismo Vladi Srbije, predato u novembru 2020. godine, pokret Dveri nije dobio, a drugo je adresirano na Ministarstvo rudarstva i energetike koje je nadležno za izdavanje dozvola za izgradnju mini-hidrocentrala i istraživanje ruda i izgradnju rudnika.

Po oceni Dveri, građani Srbije koji žive u oblastima rudarskih basena „već strahovito pate usled izuzetno lošeg Zakona o rudarstvu koji u sprezi sa Zakonom o planiranju i izgradnji dovodi do kršenja Ustavom zagarantovanih prava gradjana na neometano korišćenje privatne imovine, na zdravu životnu sredinu i na učešće u donošenju odluka u lokalnoj samoupravi“.

„I do sada su građani Bora, Smedereva, Кostolca, Lazarevca bili žrtve zagadjenja, nezdravog vazduha i drugih opasnosti po zdravlje, a sa novim istraživanjima ruda i otvaranjem novih rudnika preti nam potpuna katastrofa po životnu sredinu. Gradjani Srbije ustaju u odbranu svoje ugrožene prirodne sredine od Jadra i Radjevine, preko Dobrinje do Pranjana, a slični narodni ustanci se mogu očekivati i u drugim mestima gde su najavljena nova rudarska istraživanja kao što su Valjevo, Mionica, Ljig, Prijepolje, Vranje…“, ističe se u pismu Dveri.

Navedeno je da Dveri razumeju šta je interes Rio Tinta u poslovima koje planira u Srbiji, ali da ne razumeju šta je interes države Srbije i zašto Vlada Srbije „staje na stranu multinacionalne kompanije a ne ekološke i zdravstvene bezbednosti svojih gradjana“.

„Zahtevamo da sve lokalne samouprave u Srbiji moraju da se pitaju za saglasnost za sve istražne radnje na svojoj teritoriji i moraju imati značajno veće učešće u taksama koje se naplaćuju na ime ovih istražnih radnji. Mora se ostaviti diskreciono pravo lokalnim samoupravama da kažu NE rudarstvu u svom kraju“, navodi se u pismu Dveri.

Zatraženo je i da bude poništen Plan posebne namene za rudnik litijuma u Loznici „jer je donesen bez validnih, obaveznih i dovršenih projekata rudnika i fabrike za proizvodnju litijuma“, kao i da se uvoje propisi o obaveznoj distanci gradjana od svih rudarskih radova na celoj teritoriji Srbije na minimum 500 metara.

Predlog Dveri je i da bude povećana rudna renta za sve vrste rudarskih radova na najmanje 20 odsto od vrednosti minerala na svetskom tržištu a ne kao do sada od dobiti kompanije.

„Mi nismo protiv istraživanja ruda i rudarstva u Srbiji, ali pitamo zašto se ovo prirodno bogatstvo daje u ruke stranih multinacionalnih kompanija, da li su ispoštovane sve procedure procene uticaja na životnu sredinu, da li se tim putem uništavaju druge komparativne prednosti srpske privrede kao što je poljoprivreda, i zašto je rudna renta toliko niska da ne može da pokrije ni troškove koji nastupaju po životnu sredinu u rudarskim basenima u Srbiji“, navele su Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari