Za 2 dolara kupio domen Google Argentina

Tehnopolis

Izvor: Jutarnji.hr

Utorak, 27.04.2021.

13:30

Za 2 dolara kupio domen Google Argentina
Foto. Casimiro PT / Shutterstock.com

A sve je počelo kada je Nikolas u večernjim satima sedeo za svojim stolom na periferiji Buenos Ajresa i dizajnirao web stranicu za klijenta, piše BBC, a prenosi jutarnji.hr. Odjednom je, kaže, počeo je da dobija poruke na WhatsApp-u da Google ne radi.

Rekao je da je otkucao www.google.com.ar u svoj pregledač i da se ništa nije dogodilo. To je navelo da pomisli da se događa nešto neobično, pa je odlučio da ode do Argentinskog mrežnog informacionog centra (NIC), koji je odgovoran za upravljanje .ar domenima.

"Pretražio sam Google i pronašao argentinski Google domen dostupan za kupovinu. Iako sam mislio da neće uspeti, sledio sam korake i onda sam dobio e-poštu sa računom za kupovinu." U njemu se vidi kako je stekao ime domena Google Argentina za 2,90 američkih dolara. Zapanjen, otkucao je www.google.com.ar i pritisnuo enter.

"Pojavili su se moji lični podaci. - Ukočio sam se - gledajući u ekran. Nisam mogao da verujem šta se upravo dogodilo! Kada je proces kupovine završen, znao sam da će se nešto dogoditi, bio sam zaista zabrinut", rekao je Kurona.

"Želim jasno da kažem da nikada nisam imao nikakve loše namere, samo sam pokušao da obavim kupovinu i NIC mi je to dozvolio" - kaže mladi Argentinac.

Kako je zapravo domen došao u ruke mladog Argentinca?

Prema jednoj teoriji, Google je jednostavno zaboravio da obnovi ime domena. Međutim, Google je rekao da im licenca za domen nije istekla - zapravo, trebalo bi da istekne tek u julu 2021. godine. Iza takvih potraživanja stoji grupa Open Data Cordoba, koja prati argentinske i registrovane domene kojima je istekao rok trajanja. Kompanija još istražuje šta se tačno dogodilo u sredu, a Kurona ističe da mu je laknulo što nije upao u nevolje zbog kupovine.

Nicolas kaže da mu je NIC oduzeo ime domena ubrzo nakon transakcije, ali nisu mu vratili 2,90 dolara. Niko iz Google-a nije ga kontaktirao niti pojasnio kako su vratili ime domena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: