Utorak, 27.04.2021.

12:23

Šta je EU poručila Albaniji

EU pozdravila održavanje parlamentranih zbora u Albaniji i pozvla političke snage da osiguraju poštovanje ishoda izbora i efikasno i demokratsko funkcionisanje.

Izvor: Tanjug

Šta je EU poručila Albaniji
Ilustracija: Depositphotos/Ruletkka

Iz Brisela pozivaju i da se sve nepravilnosti uočene tokom izbora u Albaiji hitno istraže, uključujući i navode o kupovini glasova.

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj i komesar za proširenje, Oliver Varheji, u zajedničkom saopštenju konstatuju da su svi akteri na albanskim parlamnetarinim izborima imali dovoljno poverenja da učestvuju u izborima, a da je Centralna izborna komisija nadzirala izborni proces na transparentan način.

Dodaje se da su posmatrači na izborima prijavili zabrinutost u vezi sa zloupotrebom državnih resursa ili funkcija od strane vladajuće stranke i drugih javnih ličnosti kao i da će EU nastaviti da pažljivo prati izborni razvoj do konačne potvrde rezultata.

”Albanija je prešla dug put na putu ka Evropskoj uniji, pokazujući istrajnost u sprovođenju teških reformi u interesu albanskog naroda. Prelazni period do inauguracije novog parlamenta i vlade ne bi trebalo da zaustavi kontinuirane napore za sprovođenje neophodnih reformi.

Želeli bismo da zemlja uđe u sledeću fazu procesa pristupanja, s prvom međuvladinom konferencijom koja je započela pregovore što je pre moguće”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: