Capital.ba

Inspekcije nemoćne na ulicama, smanjene akcize iskorjenjuju šverc

27.04.2021. / 11:00

BANJALUKA, SARAJEVO – Dok institucije na nivou BiH i policijske agencije, u čijoj je nadležnosti suzbijanje crnog tržišta cigareta i ostalih duvanskih proizvoda, bilježe velike zapljene ovih artikala, inspekcijski organi na entitetskim i nižim nivoima imaju skromniji učinak.

cigarete

Foto: Nezavisne novine

Primjera radi, kako je potvrđeno “Nezavisnim novinama”, kada su u pitanju rezultati Federalnog tržišnog inspektorata, u posljednje dvije godine oduzeto je tek 155 kg duvana u listu, 56 kg rezanog duvana te 14.000 kutija cigareta bez markica, prosječne tržišne vrijednosti 44.686 KM.

U stvarnosti, taj iznos je oko 70.000 KM jer se vrijednost kutijice u zapljenama računa oko pet KM. Ovo ukazuje i na problem izostanka koordinacije i komunikacije između državnih agencija i nižih nivoa inspekcija kako bi se uskladila mjerenja u zapljenama.

U Federalnoj upravi za inspekcijske poslove ističu da ne tolerišu kršenje zakona.

“U svakom slučaju, ne može se govoriti o bilo kakvoj toleranciji ilegalne prodaje od strane Federalne uprave za inspekcijske poslove, koja je u više navrata kontrolisala (auto)pijace na području FBiH, a u vezi s prometom duvana i duvanskih prerađevina”, tvrde iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Razlog tome što su zapljene ovih proizvoda u FBiH skromne možda se može pronaći i u nedostatku kadra.

“Po pitanju strateškog planiranja i raspoloživosti ljudskih kapaciteta, ranije smo navodili da Federalna uprava za inspekcijske poslove, a time i Federalni tržišni inspektorat djeluje u ograničenim kadrovskim okvirima. Naš realan zahtjev je bio prijem cca. 30 federalnih tržišnih inspektora za adekvatan i strateški inspekcijski tretman problema i nezakonitosti iz područja naše nadležnosti, dok Federalni tržišni inspektorat trenutno ima 16  tržišnih inspektora s djelokrugom rada na 10 kantona”, pojašnjavaju iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Osim Federalne inspekcije, nadležnost po Zakonu o unutrašnjoj trgovini FBiH imaju i kantonalni, gradski i opštinski tržišni inspektori.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Kantona Sarajevo (KS) uvjeravaju da su od početka godine inspekcijski nadzori obavljani  na kritičnim lokalitetima na području svih opština u ovom kantonu.

Kako dodaju, prema prethodno utvrđenom rasporedu, inspektori su radnim i neradnim danima, kao i u poslijepodnevnim satima, kontrole bespravnog prometa obavljali s posebnim akcentom na akciznu robu – cigarete, rezani duhan itd., koja se prodavala bez odobrenja mjerodavnog organa i bez dokumentacije o porijeklu.

“Vrijednost izuzete robe koju su  kantonalni tržišno-turistički inspektori KUIP-a izuzeli od početka 2021. godine kao predmet prekršaja u ilegalnom prometu u KS iznosi 9.592 KM, od čega su, između ostalog, izuzete 5.043 kutije cigareta u originalnom pakovanju bez akciznih markica, te 66 kutija ručno motanih cigareta pakovanje 20/1”, kaže za “Nezavisne novine” Vildana Brdarić, portparolka KUIP KS.

I u ovom slučaju, taj iznos je puno veći, odnosno više od 25.000 KM, ali je vidan izostanak komunikacije među nadležnima i usaglašavanja vrijednosti kutijice u zapljenama.

Kada je riječ o Republici Srpskoj, iz Inspektorata RS navode da kontrolu duvana i duvanskih proizvoda vrše u dva segmenta, u proizvodnji kod domaćih poljoprivrednih proizvođača putem Poljoprivredne inspekcije, te u prometu putem Tržišne inspekcije. Njihova iskustva pokazuju da se nelegalna trgovina duvanom u pravilu odvija van registrovanih prodajnih objekata, na privatnim posjedima, u skladištima i pomoću putničkih vozila.

“U registrovanim prodajnim objektima, prodavnicama, trgovačkim centrima, čija kontrola je u nadležnosti ovog organa, rijetko zatičemo robu bez porijekla”, kažu za “Nezavisne novine” iz Inspektorata RS.

Kako dodaju, povremeno poljoprivredni i tržišni inspektori na pijacama zatiču fizička lica koja prometuju duvanske prerađevine bez porijekla, ali je u pravilu riječ o manjim količinama koje zatiču na licu mjesta, od jednog do dva kilograma rezanog duvana ili nekoliko pakli cigareta.

“Dosad nismo imali slučajeva da smo na licu mjesta zatekli velike količine duvana i prerađevina, jer ih fizička lica u pravilu skladište u vozilima ili privatnim prostorijama”, ističu iz Inspektorata RS.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić ističe da su, prema objavljenim i dostupnim informacijama, inspekcije u BiH imale bolje rezultate u suzbijanju prodaje duvana i duvanskih proizvoda nego što je bio slučaj u prethodnim godinama, ali, kako upozorava, puni efekti angažovanja rada inspekcijskih organa mogu se očekivati tek kada dođe do smanjenja razlike u cijenama na legalnom i crnom tržištu.

Kako dodaje, što je veća razlika u cijenama, udio crnog tržišta će sve više rasti i privlačiće nove osobe da se bave ilegalnim aktivnostima prodaje.

“Ako bi se nivo akciza na duhan smanjio i doveo do optimalnog nivoa, onda bi dio osoba sam napustio aktivnosti prodaje na crnom tržištu, jer im se ne bi isplatilo da budu dio rada na crno, što bi omogućilo i inspekcijama jači nadzor i bolje rezultate u suzbijanju prodaje i distribucije na crno duhanskih proizvoda”, kaže Hadžić za “Nezavisne novine”.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT, upitan može li se očekivati da, ako kontrolni organi nastave s radom ovim tempom, dođe do potpunog suzbijanja crnog tržišta cigaretama i duvanom, ima jasan odgovor.

“Neobjektivno je očekivati, a usudio bih se reći i nemoguće sprovesti potpuno suzbijanje nelegalne trgovine bilo koje vrste proizvoda pa tako i cigareta. Ono što je objektivno moguće je svođenje obima nelegalne trgovine na neku razumnu mjeru koja ne utiče značajno na budžetske prihode”, kaže Grabovac za “Nezavisne novine”.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kažu da bi svaka agencija za sprovođenje zakona u BiH trebalo da se bori protiv nelegalne prodaje akciznih proizvoda, od UIO, preko policijskih agencija do inspekcija.

Kako dodaju, podaci o cigaretama koje je zaplijenila UIO BiH pokazuju da postepeno raste vrijednost oduzetih cigareta. Međutim, kako priznaju, činjenica je da crno tržište postoji.

UIO BiH je u 2009. godini, kada je BiH započela usklađivanje oporezivanja akcizom duhanskih prerađevina s legislativom EU, ukupno izdala 535 miliona akciznih markica, dok je u 2020. godini izdato svega 185 miliona akciznih markica.  Alarmantan je i podatak da je u 2020. godini prikupljeno svega 709,7 miliona KM od akciza na duvan i duvanske prerađevine, a godinu ranije 867 miliona KM. Ovi podaci su dodatno zabrinjavajući ako se zna da nije došlo do pada broja pušača.

Istovremeno, da zapljene koje bilježi UIO BiH rastu, pokazuju i zvanični podaci te institucije. Podsjećanja radi, dosad su organizovane i brojne akcije s ciljem suzbijanja crnog tržišta duvanskih proizvoda. Recimo, u okviru akcije “Trokadero”, u martu, pronađeno je i oduzeto 192.500 paklica cigareta bez akcizne markice, ukupne vrijednosti više od milion KM.

Pritom, službenici UIO BiH su u februaru ostvarili rekordnu zapljenu cigareta. Naime, zaustavljen je kamion koji je pokušao prošvercovati veliku količinu cigareta iz Crne Gore u BiH, a njihova procijenjena vrijednost je 1,6 miliona KM.

Međutim, evidentno je da bi nam ovim tempom trebale stotine godina da se potpuno eliminiše nelegalna prodaja cigareta i ostalih duvanskih proizvoda u BiH.

Podsjećanja radi, javni dug BiH za godinu dana je porastao za 943 miliona maraka. Da je akcizna politika drugačija i da se godišnje ne gubi skoro milijarda maraka i odlazi u ruke švercera, sredstva bi se mogla usmjeriti u sanaciju javnog duga. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!