Master program iz oblasti veštačke inteligencije uskoro na Prirodno-matematičkom fakultetu

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu od naredne školske godine na novi master studijski program iz oblasti veštačke inteligencije moći će da se upiše 40 studenata.
Master program iz oblasti veštačke inteligencije uskoro na Prirodno-matematičkom fakultetu
Foto: 021.rs
Njih 20 će imati mogućnost da budu na budžetu. Realizacija ovog studijskog programa, koja treba da počne u školskoj 2021/22. godini čiji je postupak akreditacije u toku, omogućena je na osnovu Konkursa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za izbor novih studijskih iz oblasti veštačke inteligencije. 
 
Na njemu je nagrađen predlog studijskog programa Departmana za matematiku i informatiku PMF UNS.
 
Kako na PMF-u navode, značajan uslov konkursa je bio da ustanova ima nastavnike i saradnike sa relevantnim kompetencijama za izvođenje nastave, kao i mogućnost da u realizaciji nastave, pored nastavnika i saradnika učestvuju i stručnjaci iz privrede. Ove uslove PMF besprekorno ispunjava: ima traženi naučni kadar koji je priznat u svetskim okvirima kao i dugogodišnju uspešnu saradnju sa privredom. 
 
Očekuje se da će ovaj master program doprineti napretku veštačke inteligencije u našoj državi, te i da će doprineti razvoju mnogih veština za poslove budućnosti. Program je osmišljen sa naglaskom na praktični aspekt rada kroz mnogobrojne obavezne projekte. 
 
Krajnji cilj je da studenti po završetku budu osposobljeni za rad u privredi u oblasti veštačke inteligencije.
 
Osim toga, nedavno je objavljeno da će od juna u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu početi sa radom Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije, koji će se baviti istraživanjima u oblasti veštačke inteligencije i mašinskog učenja.
  • Mile

    27.04.2021 13:22
    Jel mogu FTN i PMF jednom da se dogovore i naprave pristojan AI master ili čak i bachelor, PMF sada ima Data Science master, imaće AI master, a FTN ima master informacionog inženjerstva, master računarstva sa usmerenjem u inteligentne sisteme, i verovatno još neki, a svi oni zajedno rade maltene iste oblasti (Deep Learning, probabilistički i deterministički Machine Learning, Big Data i sve derivate iz toga). A stručnost i broj citata predavača na tim predmetima je smešan. O kakvoj privredi pričaju, na Coursera-i će isto naučiti ili samo prepisati predavanja sa Stenfordu ako im treba za privredu? Dajte im da rade istraživanja, na akademskim su studijama, aplicirajte sa radovima na NeurIPS, CVPR ili neke pristojne IEEE, ne trebaju vam ogromni resursi da bi ste to postigli.
  • Saša

    27.04.2021 12:46
    PMF
    Molim Vas objavite da je juče doktor nauak iz fizike Tijana Prodanović dala otkaz kao redovni profesor na PMF zbog korupcije i nepotizma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti