Najnovije vesti
Vesti Svet
"SAMO ZATO ŠTO SAM ŽENA" Ursula fon der Lajen progovorila o Erdoganu i "SOFAGEJTU"

"SAMO ZATO ŠTO SAM ŽENA" Ursula fon der Lajen progovorila o Erdoganu i "SOFAGEJTU"

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je da će braniti prava žena nakon što je priznala da se osećala povređenom nakon problema sa stolicom tokom susreta sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Ankari 6. aprila zajedno sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Slušaj vest
0:00/ 0:00

Fon der Lajenova je ostala bez stolice tokom sastanka sa Erdoganom, a Mišel je dobio stolicu uz Erdogana. Ona je morala da sedne malo dalje od njih dvojice na sofu.

Turska se našla na udaru kritika, kao i Mišel. Ankara je za to okrivila EU.

U govoru pred Evropskim parlamentom, Fon der Lajenova je sugerisala da je seksizam pozadina ovog problema. Ona je naglasila da ne vidi razlog zbog kojeg bi prema njoj bilo postupano drugačije nego prema Mišelu.

- Prva sam žena na čelu Evropske komisije i očekivala sam da će se prema meni tako i postupati tokom posete Turskoj pre dve sedmice, kao prema predsedniku Evropske komisije, ali to nije bilo tako - naglasila je ona.

Pročitajte još

Prema njenim rečima, za takvo ponašanje nije mogla da pronađe objašnjenje u evropskim sporazumima i da zato mora da zaključi da se to desilo jer je žena.

Ona se zapitala da li bi se nešto slično desilo da je nosila odijelo i kravatu inapomenula da na fotografijama sa ranijih sastanaka nije bilo manjka stolica, ali ni žena.