Kinezi će tek da pristižu u Srbiju

Veliki infrastrukturni i kapitalni projekti u Srbiji u kojima učestvuju kineske kompanije nastavljaju se i u 2021. godini.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.04.2021.

14:38

Kinezi će tek da pristižu u Srbiju
Foto: FreshStock/Shutterstock

Ipak, mogu se očekivati i kineske investicije u realni biznis, kao što su ulaganja u nekretnine, logističke centre, prehrambenu proizvodnju i razne kooperacije u oblasti poljoprivrede, uprkos tome što Srbija ima problem usitnjenosti gazdinstava.

To kaže Tomislav Despić, direktor kancelarije za Istočnu Evropu kineske kompanije Todžoj (Tojoy), koja u Beogradu radi kao platforma za povezivanje srpskih i kineskih kompanija.

Moguća su i ulaganja u medicinu i zdravstvo, jer je i to korona stavila u fokus - mobilne ambulante, prenosivi medicinski aparati i uređaji, suplementi, rekao je Despić u intervjuu za magazin Biznis.

Dodaje da će i turizam biti važna kopča saradnje između dve zemlje.

A šta srpske kompanije mogu da ponude Kinezima?

Takođe, srpske kompanije imaju šansu na kineskom tržištu.

Kako je naveo, vrlo je širok dijapazon proizvoda koje žele Kinezi: od primarnih poljoprivrednih, preko kozmetike, hrane za kućne ljubimce, brendiranih igračaka, odeće, do sofisticiranih tehnologija, primenjene veštačke inteligencije i zelenih tehnologija.

Prednost saradnje sa Kinom je, kako kaže, to što ta zemlja kreira dvosmernu saradnju.

"Predsednik Si Ðinping je na onlajn samitu 17+1, koji je održan u februaru ove godine, rekao da Kina namerava da u narednih pet godina uvozi robu i usluge za više od 170 milijardi dolara iz zemalja CIE. Kina uvek želi jakog i pouzdanog partnera, jer u tome vidi i svoju snagu", ističe Despić.
Foto: tostphoto/Shutterstock
Na nova tržišta ulaze oprezno

Dodaje da su kompanije iz Kine najviše zainteresovane za kapacitet tržišta, pouzdanost partnera i potencijal za dugoročnu saradnju.

"Na nova tržišta ulaze oprezno, ali sa jasnom namerom da na njima ostanu dugo. Do sada se saradnja razvijala u različitim oblastima: nekretninama, građevinarstvu, turizmu i logistici, a zainteresovani su i za kooperacije u prehrambenom sektoru kao i u hemijskoj industriji".

Takođe, Despić navodi da postoje naše kompanije koje već posluju u Kini u segmentima logistike, konsultantskih i pravnih usluga, menadžmenta u sportu, umetnosti.

"Postoje i specifične niše poslovanja, na primer kancelarije za kontrolu kvaliteta. Naime, naši uvoznici su kreirali tražnju za ovom vrstom usluga. Sa druge strane, raste i broj klasičnih izvoznika, krenulo se sa primarnim poljoprivrednim proizvodima, ali sada su već uspostavljeni kontakti i za izvoz prehrambenih i konditorskih proizvoda, vina i drugih alkoholnih pića, kozmetike i preparata na prirodnoj bazi. Obezbeđivanje dovoljnih količina je uvek izazov", rekao je Despić.

Mala i srednja preduzeća

Na pitanje da li ima kineskih kompanija u Srbiji u segmentu malih i srednjih preduzeća i u kojim oblastima, kaže da nema precizne podatke, ali da njihov broj varira od 6.000 do 8.000.

Mala i srednja preduzeća, dodaje, prate velike igrače i dolaze na krilima velikih investicija.

"To nisu samo trgovačke radnje već i firme u oblasti nekretnina i građevine - izvođači, investitori, proizvođači u hemijskoj industriji (guma i plastika), proizvodnja nameštaja, trgovina tehničkim uređajima do brendiranih tekstilnih proizvoda. Dolaženje kineskih kompanija pandemija jeste malo usporila, ali sam siguran da će se nastaviti dolazak", naveo je Despić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: