Promenite ishranu i budite zdravi: Ove namirnice su dobre za jetru

Samo nekoliko šoljica kafe ili zelenog čaja može da utiče na enzime jetre. Saznajte kako da promenite ishranu da bi vam jetra bila zdrava

by | april 26, 2021

Zdrava jetra je jedan od opštih preduslova zdravlja celog organizma. Ovaj organ odgovoran je za razgradnju ugljenih hidrata, stvaranje glukoze i detoksikaciju tela. Jetra skladišti hranljive materije i stvara žuč, koja je neophodna za pravilno varenje i apsorpciju hranljivih materija.

Stoga, nije ni čudo što bolesna jetra ume da poremeti nečiji ceo život. Za prevenciju obolenja jetre najvažnija je ishrana. +A evo i koja hrana je dobra za jetru.

Hrana koja je dobra za jetru

Kafa (u umerenim količinama)

Jedno od pića koja su značajna za održavanje zdravlja jetre je – kafa. Brojna naučna istraživanja su pokazala i dokazala da kafa štiti od bolesti jetre, pa čak i da pomaže onima kojima je ovaj važan organ već oboleo. Medicinske studije pokazuju da kafa umanjuje rizik od ciroze jetre i raka jetre, kao i da ima pozitivan uticaj kada dođe do upale ovog organa. Lekari preporučuju da pijete dve do tri šoljice kafe dnevno, ako želite da vaša jetra oseti benefite kofeina.

Zeleni čaj

Čajevi su širom sveta poznati i priznati kao lekoviti napici, ali sada je nauka dokazala i da imaju pozitivan uticaj na zdravlje jetre. Medicinsko istraživanje iz Japana pokazalo je da deset šoljica zelenog čaja dnevno poboljšava markere jetre u krvi. Osobe koje imaju bolesti jetre koje nisu povezane sa alkoholizmom mogu da očekuju da već nakon 12 nedelja konzumiranja zelenog čaja imaju bolje enzime jetre i smanjene depozite masti. Ipak, preporučuje se da svi koji imaju obolenja jetre najpre konsultuju svog lekara, pre nego probaju terapiju zelenim čajem.

Grejpfrut
Ovo voće sadrži antioksidanse koji su prirodni zaštitnici jetre. Istraživanja koja su rađena na životinjama i do sada još nisu potvrđena na ljudima, pokazala su da dva ključna antioksidansa iz grejpfruta sprečavaju upale i oštećenja jetre. Osim što smanjuju upale i obnavljaju ćelije jetre, ovi antioksidansi umanjuju i štetan uticaj koji alkohol ima na jetru.
Borovnice i brusnica
Obe bobice sadrže antocijane, posebne antioksidanse koji im daju upečatljivu boju. Antocijani su upravo ona jedinjenja koja obezbeđuju brojne zdravstvene benefite. Studije dokazuju da konzumiranje ovog voća tokom najmanje tri nedelje podiže imuni odgovor tela i sprečava oštećenja jetre. Urađena su i prva laboratorijska istraživanja koja pokazuju da borovnice imaju sposobnost da uništavaju ćelije kancera jetre. Ipak, ova istraživanja su tek u početnoj fazi. (Pročitajte i… 10 simptoma bolesne jetre)
Grožđe

Crno grožđe bogato je resveratrolom, supstancom koja pruža brojne zdravstvene benefite. Brojna istraživanja na životinjama pokazala su da sok od grožđa ima jak uticaj na zdravlje jetre. Ukoliko se odlučite za sok od grožđa možete da očekujete da se smanje upalni procesi, da se podigne nivo antioksidanata i da se spreče dalja oštećenja na jetri. Da bi se videli prvi benefiti upotrebe grožđa, potrebno je da prođe tri meseca.

Indijska smokva

Plod ovog kaktusa dokazano je koristan ako se borite sa ranama, umorom i bolestima jetre. Čak je jedna od studija iz 2004. godine pokazala da ovaj jestivi kaktus može da vas izleči i od mamurluka. Za one koji žele da sačuvaju zdravlje jetre može biti koristan ako ga konzumirate pre proslava i okupljanja na kojima očekujete da ćete piti alkohol, jer čak i na ovaj način umanjuje štetne posledice pića na jetru.

Sok od cvekle

Ceđena cvekla je izvor mnogih nitrata i antioksidanata, koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih obolenja, ali i bolesti jetre. Nauka je utvrdila da sok od cvekle može da poveća nivo enzima koji na prirodan način čiste jetru od otrova. Sličan uticaj ima i salata od cvekle, ali lekari ipak preporučuju upotrebu soka od cvekle ili ceđene cvekle.

Kupusnjače

Biljke iz ove grupe, a naročito prokelj i brokoli poznati su po tome što su bogati vlaknima. Takođe, listovi su im bogati hlorofilom. Naučnici iz Brisela koristili su ekstrakt brokolija i prokelja da dokažu kako jedinjenja koje ove biljke sadrže pomažu u lečenju jetre. Pokazalo se da čak i kuvani prokelj i brokoli imaju blagotvorno dejstvo na bolesnu jetru.

Hrana dobra za jetru: Koštunjavo voće

Ono je bogato zdravim masnoćama, nutritijentima poput vitamina E koji su izuzetno bitni za zdravlje celog organizma. Dokazano je da doprinose redukciji srčanih obolenja, ali se pokazalo da mogu da budu itekako korisni i u borbi sa bolestima jetre. Dijete koje su bogate košticama i semenkama, smanjuju rizik od obolenja jetre koja nisu povezana sa alkoholizmom.

Masna riba

Ribe sadrže omega- 3 masne kiseline koje dokazano smanjuju rizik od srčanih bolesti, a nova istraživanja ukazuju da bi isti uticaj mogle imati i na bolesti jetre. Medicinsko istraživanje urađeno je 2016. godine i pokazalo se da su učesnici koji su koristili omega-3 kiselina  uspeli da smanje trigliceride. Preporučeno je da se riba nađe na jelovniku onih koji imaju problema sa jetrom bar jednom nedeljno.

Maslinovo ulje

Ulje masline, naročito devičansko ima dokazano pozitivan uticaj na metabolitičke procese u organizmu.  Zato i ne čudi što su studije pokazale da jednako dobar uticaj ima i na jetru. Dovoljna je jedna kafena kašičica maslinovog ulja na dan, tokom pet nedelja, da se poprave enzimi jetre.

lepotaizdravlje.rsDaria Shevtsova via Pexels