Užice: Podrška poljoprivrednicima i razvoju sela 1Foto: Grad Užice

Pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević, pozvao je poljoprivredna gazdinstva i preduzeća da konkurišu za sredstva iz projekta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke, nazvanog „50-40-10“, i predstavio novi pravilnik o ulaganjima u seosku infrastrukturu.

Nakon sastanka u Užicu sa gradonačelnicom dr Jelenom Raković Radivojević, on je objasnio da će u okviru projekta „50-40-10“, Ministarstvo finansirati investicije sa 50 odsto njihove vrednosti, 40 odsto komercijalna banka, dok će učešće poljoprivrednika biti 10 odsto.

„Minimalna investicija je 20.000 evra, a maksimalna 50.000 evra“, kazao je Bogićević i istakao da poljoprivrednici moraju da ispune određene uslove i da će im zbog toga biti potrebna pomoć gradskog Odeljenja za poljoprivredu i Poljoprivedne stručne i savetodavne službe u Užicu, kako bi konkurisali za ta sredstva.

Govreći o novom pravilniku o ulaganjima u seosku komunalnu infrastrukturu, on je najavio da će se ove godine raspisati konkurs za izgradnju lokalnih i atarskih puteva, na koji će moći da se prijave lokalne samouprave.

„Siguran sam u to da će, na osnovu onoga što je do sada urađeno, Grad Užice spremno dočekati i ovaj konkurs, kako bi poljoprivredni proizvođači imali što bolje uslove za život i rad na selu”, poručio je Bogićević i dodao da „Užice može da bude primer drugim lokalnim samoupravama po ulaganjima u ruralni razvoj i poljorivredu“.

Gradonačenica dr Jelena Raković Radivojević je istakla da je „poslednjih godina iz gradskog budžeta izdvojeno više od 140 miliona dinaraza razvoj sela i proljprivede“, te da je iznos za subvencije u poljoprivredi ove godine uvećan za pet milona dinara i da je konkurs za to raspisan ranije, nego prošle godine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari