Peter Stano za Danas: Borel sa Vučićem i Kurtijem o prospektima dijaloga 1Foto: FoNet/ Evropska komisija

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel sastaće se sa predsednikom Vučićem u ponedeljak (danas) kako bi diskutovao o procesu pridruživanja Srbije EU, uključujući prospekte dijaloga Beograd-Priština, odnosima EU i Srbije i našoj uzajamnoj saradnji, kao i o regionalnim pitanjima, kaže za Danas Peter Stano, portparol Evropske komisije.

On je to rekao na pitanje šta će biti glavne teme današnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji od juče boravi u dvodnevnoj poseti institucijama Unije u Briselu, sa Žozepom Borelom.

Istovremeno, Stano potvrđuje da će se šef diplomatije EU kasnije ove sedmice odvojeno sastati i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, kao i sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

– Visoki predstavnik će održati razgovore u utorak sa predsednikom Severne Makedonije, a u četvrtak sa premijerom Kosova, precizira Peter Stano.

Ocenjujući značaj navedenih poseta Vučića i Kurtija Briselu, Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans, konstatuje za naš list da su ti uzastopni boravci „dokaz novog zamaha u dijalogu Beograda i Prištine, posle već potpuno zaboravljenog vašingtonskog „izleta“ bivših kosovskih vlasti i predsednika Vučića“.

– Sada, nakon potpunog konstituisanja novih kosovskih institucija, sasvim je jasno da Brisel spreman na ponovno pokretanje dijaloga. Briselski sastanci dolaze kao „lagani uvod“ za Vučićevu i Kurtijevu posetu Parizu, gde će na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona razgovarati od odmrzavanju procesa pregovora i novim modalitetima za prevazilaženje razlika, poručuje Štiplija.

Prema mišljenju ovog sagovornika Danasa, „i jedan i drugi lider, iskoristiće posetu Briselu za susrete sa skoro svim najvišim evropskim zvaničnicima“.

– Primetno je da se predsednik Vučić jedino ne susreće sa predsednikom Evropskog parlamenta (Davidom Sasolijem, prim. nov.), kao ni sa šeficom parlamentarnog odbora za Srbiju u istom tom telu EU (Tanjom Fajon, prim. nov.). Vučićeve dosadašnje izjave bile su glavni izvor medijskih naslova kada se radilo o događajima i odnosu EU i Srbije, što ga je učinilo glavnim kreatorom narativa o Uniji . Kako se već navikavamo na to da ono o čemu se razgovaralo u Briselu čujemo jedino od predsednika Vučića, ne očekujem mnogo toga do pohvala vakcinacije, ekonomske politike, kao i još jedne snažne potvrde da je „Srbija na evropskom putu“, ukazuje Štiplija.

Očekivalo se da Vučić sinoć razgovora na radnoj večeri sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Pored susreta sa šefom diplomatije EU, za danas su najavljeni njegovi odvojeni sastanci sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, komesarom EU za proširenje Oliverom Varheijem, te izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

Predsednik Srbije je najavljujući ovu posetu za RTS poručio:“Ne očekujem pritiske već razgovore o evropskoj budućnosti Srbije“.

– Očekujem razgovore sa Lajčakom oko nastavka dijaloga, koji verujem da će biti sredinom maja. Biće to znak poštovanja EU prema Srbiji, ali moramo da znamo koje su ključne zemlje članice i šta je politika prema Kosovu… Štitimo interese Srbije u ne tako lakom vremenu… Naredni dani su važni, Brisel i nastavak dijaloga su strahovito važni, kazao je Vučić.

Prištinski list Koha ditore je preneo da je kosovska vlada potvrdila da će Kurti posetiti Brisel, gde će se sastati sa predstavnicima institucija EU. Kako je poručeno iz Kurtijevog kabineta: „Neće biti sastanka premijera Kurtija i gospodina Vučića“.

Politički predstavnici dveju strana nisu se susreli na najvišem nivou još od septembra prošle godine, kada je održan sastanak u Beloj kući Vučića i tadašnjeg premijera Avdulaha Hotija i postignut sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa, čije najvažnije odredbe nisu zasad sprovedene.

Prema ranijim saznanjima Danasa iz diplomatskih krugova, Francuska ne krije želju da se što aktivnije uključi u naredne faze pregovora o Kosovu, što je motivisano i dolaskom Džozefa Bajdena za predsednika SAD, koji će, veruje se, obnoviti transatlantsko prijateljstvo Vašingtona i EU. Ipak, naš izvor tvrdi da će se „po svemu sudeći“ Makron o svemu najpre konsultovati sa Lajčakom, odnosno da neće biti „soliranja“ u tom procesu.

„Promena tona“

Izvor Danasa iz diplomatskih krugova u Briselu nezvanično navodi da će jedna od glavnih tema Vučićeve posete biti i insistiranje zvaničnika EU na poštovanju vladavine prava. Kako ukazuje naš sagovornik, kritike u vezi sa sporim tempom važnih reformi iz tog domena, koje su sadržane u nedavno usvojenoj Rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji, Vučić je najpre dočekao „na nož, pokušavajući da umanji značaj ocena EP, ali je u poslednje vreme primetna delimična promena njegovog tona, jer je počeo da priča kako će zadaci biti ispunjeni, i kako se već dešavaju promene“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari