U Srbiju stiglo novih 500.000 doza vakcine Sinofarm 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Nešto pre 12 časova, na beogradski aerodrom Nikola Tesla sleteo je avion sa 500.000 doza vakcine protiv korona virusa kineskog proizvodjača Sinofarm.

Avio Er Srbije dočekali su na aerodromu premijerka Ana Brnabić i ambasadorka Kine Čen Bo.

Uključujući današnju isporuku, Srbija je iz Kine nabavila tri miliona doza vakcine protiv korona virusa.

Brnabić: Srbiji do danas isporučeno nešto više od 4,5 miliona vakcina

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Srbiji do danas isporučeno nešto više od 4,5 miliona doza vakcina protiv korona virusa.

Ona je na beogradskom aerodromu gde je dočekala avion sa novim kontigentom Sinofarm vakcina, kazala da je trenutno skoro 1.950.000 gradjana ili oko 34 odsto punoletnih stanovnika Srbije vakcinisano makar prvom dozom.

„Današnjom isporukom od 500.000 doza došli smo do ukupno tri miliona doza vakcina koje je Sinofarm isporučio Srbiji. To nam je omogućilo da imamo masovnu imunizaciju“, rekla je premijerka.

U Srbiju stiglo novih 500.000 doza vakcine Sinofarm 2
Foto: FoNet/Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

Kazala je da je plan da do kraja aprila bude vakcinisano više od 37 odsto punoletnih stanovnika Srbije.

„Beograd je najbolji, tu vakcinacija teče ubedljivo najbolje pa tako opština Stari grad ima čak 61 punoletnih gradjana koji su primili makar prvu dozu, Savski venac 60 a Vračar 59 odsto. Moramo da učinimo nešto da ubrzamo vakcinaciju u drugim okruzima i sredinama kako bi u junu mogli da kažemo da smo bezbedni“, rekla je premijerka.

Pozvala je građane da ne veruju „lažnim vestima, tračevima i antivakserima“ i najavila da je za „pobedu“ nad epidemijom potrebno da bude vakcinisano više od 57 odsto punoletne populacije Srbije.

„Vakcina je jedino što nas spasava i što će nam omogućiti da pobedimo virus. Važno je zato da vakcinaciju završimo tokom maja i juna i da stavimo tačku na ovaj problem“, kazala je Ana Brnabić.

Upitana da li se u Srbiji rade studije da li je potrebna i treća doza vakcine Sinofarm u cilju stvaranja antitela, premijerka je rekla da nadležni vode računa o tome kao i da detaljno prate istraživanja koja se sprovode u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kini, u vezi sa Sinofarm vakcinom.

„Videćemo šta kažu studije i šta kaže proizvođač. Treba da pustimo stručna lica da govore o tome ali po onom što vidimo u Srbiji, Sinofarm vakcina štiti fantastično“, kazala je predsednica Vlade Srbije.

Bo: Drago mi je da su kineske vakcine doprinele masovnoj vakcinaciji u Srbiji

Ambadorka Kine Čen Bo izjavila je danas da joj je drago da kineske vakcine Sinofarm doprinose masovnoj vakcinaciji u Srbiji i da ih je do sada isporučeno tri miliona doza.

„Masovna vakcinacija u Srbiji daje rezulate, brojevi novozaraženih padaju“, rekla je Bo na dočeku novog kontingenta kineskih vakcina na aerodromu Nikola Tesla.

Ona je navela da je epidemija u Kini stavljena pod kontrolu i da je u toj zemlji dato više od 220 miliona doza, dodajući da se vakcinacija ubrzava.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari