Velike promene u Lajpcigu, ide i sportski direktor

Vreme čitanja: 2min | pon. 26.04.21. | 12:19

Kreše zatražio raskid saradnje...

Nemci njegov odlazak najavljuju kao bundesligašku bombu. U širim krugovima nije toliko poznat, daleko je od značaja i popularnosti Ralfa Rangnika, međutim povlačenje Markusa Krešea sa mesta sportskog direktora RB Lajpciga nedvojbeno potvrđuje da Red Bulov klub čekaju ozbiljne promene tokom leta.

Iza Bikova su dve veoma uspešne sezone, treće i drugo mesto u Bundesligi (ovo drugo biće potvrđeno do kraja prvenstva), te polufinale Lige šampiona. U te dve sezone Lajpcig se definitivno etablirao kao ozbiljan evropski klub, pokazao da može da se nosi sa najboljima (pobede protiv Totenhema, Atletiko Madrida, Mančester Junajteda, Pari Sen Žermena...), ali s velikim uspesima dolaze i grabljivci. To su "zakoni" modernog fudbalskog tržišta.

Izabrane vesti

Nekoliko godina najmlađi nemački bundesligaš uspevao je nekako da odoleva i uglavnom čuva svoje najbolje proizvode. Očito da to više nije moguće. Bajern Minhen iskoristio je izlaznu klauzulu u ugovoru Dajoa Upamekana, jednog od najboljih mladih defanzivaca Evrope, a kako se može čuti na putu je da na istoku kupi i novog trenera. Glasine su krenule pre dve nedelje, kada je Hansi Flik objavio da odlazi na kraju sezone, da bi se sinoć pojavila informacija kako su Bavarci zvanično kontaktirali Red Bul i izrazili nameru da angažuju Julijana Nagelsmana.

Podsetimo, mladi stručnjak nema izlaznu klauzulu, pa se spekuliše da će Bajern za njegovu slobodu (ugovor do 2023. godine) morati da plati čak 30.000.000 evra?!

Markus Kreše svakako nema značaj kao šef struke ili ponajbolji igrač, ali niko ne može da ospori da je pod njegovim rukovođenjem sportskog sektora klub napravio najveće uspehe. Kreše je došao iz Paderborna 2019. i potpisao ugovor do 2022. S obzirom da je Kreše sam zatražio raskid saradnje mnogi to dovode u vezu upravo s najavljenim odlaskom Nagelsmana. Mada nije tajna da postoji veliko interesovanje Ajntrahta za njegove usluge, pošto se očekuje da Fredi Bobić od leta preuzme ulogu sportskog direktora berlinske Herte.

Kako bilo, pred Lajpcigom je nemali posao da tokom leta pronađe novog trenera (sva je prilika) i novog sportskog direktora (izvesno). Dobra stvar za klub je to što su Nagelsman i Kreše praktično formirali ekipu za iduću sezonu, tako da neće biti panike uoči početka letnje pijace.

Želja čelnika RB Lajpciga je da na Nagelsmanovo mesto dođe Džesi Marš, trener Salcburga i čovek oblikovan u Red Bulovoj fudbalskoj filozofiji. Nije isključeno da bi na mesto sportskog direktora mogao da se vrati Ralf Rangnik, koji je i dalje zaposlen u kompaniji. Makar dok ne bude pronađeno pravo rešenje...


tagovi

Julijan Nagelsman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara