Papir spreman, Nemačka menja pravila

U Nemačkoj počinje rasprava o tome treba li ukinuti epidemiološke restrikcije za one građana za koje se može proceniti da imaju malu šansu da prenesu zarazu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.04.2021.

11:17

Papir spreman, Nemačka menja pravila
Foto: EPA-EFE / CLEMENS BILAN

Kako piše Jutarnji list, to će biti ključna tema razgovora sledećeg sastanka između nemačke kancelarke Angele Merkel i regionalnih lidera. Nemci su, kako se ističe, zadovoljni dosadašnjim tokom vakcinacije pa se postavilo pitanje da li onima koji su vakcinisani treba vrattit osnovna prava uskraćena epidemiološkim merama.

U te osobe spadaju svi oni koji su preležali koronavirus, ali i oni koji imaju svež negativan test ili su se pak vakcinisali. Tako bi ti građani Nemačke mogli da dobiju pravo da bez ograničenja odlaze na putovanja, u kupovinu, u restorane, pozorišta, odnosno da praktično žive normalno, u odnosnu na "ostatak" koji je malte ne zaključan.

Nemačke federalne vlasti pripremile su papir u kojem se navodno na osnovu naučnih osnova priprema liberalizacija epidemioloških mera za deo stanovništva. Regionalnim liderima, sudeći prema pisanju Bilda, plasira se teza prema kojoj neće biti privilegiranih nego će se samo "ukloniti neopravdana ograničenja na fundamentalna prava" onima koji više nisu rizični po pitanju širenja SARS-CoV-2 virusa.

U novom planu federalne vlade najavljuje se i ukidanje svih mjra, ali tek u trenutku kad se proceni da je dostignut kolektivni imunitet. Prema sadašnjim procenama u Nemačkoj smatraju da je granica kolektivnog imuniteta negde između 70 do 80 odsto građana, ali tvrde da to može zavisiti i od pojave novih sojeva virusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: