Dostupni linkovi

Ministarstvo rada Srbije pozdravilo zaustavljanje gradnje mauzoleja komandantu Lešiju


U centru Velikog Trnovca gde je sahranjen, Ridvanu Ćazimiju podignut je spomenik 2004. godine
U centru Velikog Trnovca gde je sahranjen, Ridvanu Ćazimiju podignut je spomenik 2004. godine

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas (26. april) da pozdravlja brzu reakciju policije na zaustavljanju radova na podizanju mauzoleja bivšem komandantu Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) Ridvanu Ćazimiju u opštini Bujanovac.

„Ministarstvo podseća da se nakon saznanja iz medija o nameri podizanja ovog mauzoleja obratilo nadležnim državnim organima i institucijama, kako bi njihove stručne službe proverile sve dostupne informacije po pitanju ovog slučaja“, navodi se u saopštenju.

Kako kažu u tom ministarstvu, procedura za uređenje ili uklanjanje ratnih memorijala regulisana je Zakonom o ratnim memorijalima.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je juče da je policija sprečila dalje radove na podizanju memorijala Ćazimiju, poznatom i kao komandant Leši u blizini sela Veliki Trnovac kod Bujanovca.

On je u izjavi za TV Prva kazao da u Srbiji bez dozvole ne može da se zida ni kuća, ni zgrada, “a kamoli neki memorijal”.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafi je, komentarišući tu izjavu, rekao za Radio Slobodna Evropa (RSE) da policija ne odlučuje koji je objekat legalan i da je to u nadležnosti drugih organa i institucija.

On je ocenio i da, ukoliko Vulin odlučuje koji je objekat legalan, a ko nije, onda "se sve navodi na to da je Srbija postala policijska država u kojoj ministar policije ima glavnu ulogu".

Ridvan Ćazimi, poznatiji kao komandant Leši, za Albance sa juga Srbije je nacionalni heroj, a za vlast u Beogradu terorista, koji je poginuo tokom sukoba sa pripadnicima vojske i policije.

Prema istraživanju Fonda za humanitarno pravo (FHP) objavljenog 2002. godine, Ćazimi je bio je jedan od predstavnika OVPMB direktno uključenih u pregovore sa predstavnicima vlasti početkom 2001. godine.

U centru Velikog Trnovca gde je sahranjen, Ridvanu Ćazimiju podignut je spomenik 2004. godine.

Spomen ploča u njegovu čast podignuta je i na ulasku u Veliki Trnovac 2002. godine.

U tom mestu je 2012. godine otvoren i muzej posvećen komandantu Lešiju.

XS
SM
MD
LG