Ugrožena vrsta ajkule viđena na Visu

Na Visu u Hrvatskoj juče oko 15 časova viđena je ajkula duga 1,3 metra kako pliva na dubini od pola metra, javlja Dalmatinski portal.
Ugrožena vrsta ajkule viđena na Visu
Foto: Pixabay
Kako navodi hrvatski Index, radi se o modrulju, vrsti ajkule koja najviše vremena provodi na otvorenom moru, posebno na južnom Jadranu zbog čega se retko viđa u blizini obale.
 
Modrulji mogu biti dugački i do pet metara, a jedna su od 29 vrsta ajkula koje žive u Jadranskom moru. Retko napadaju ljude, ali se smatraju potencijalno opasnim.
 
U Jadranu modrulj spada u ugrožene vrste.
  • Sonja

    27.04.2021 08:43
    @Insajder iz Splita
    Hvala puno na dobrobrodošlici, ali opis kako morski psi napadaju samo strance baš ne zvuči primamljimo. :D
    Ali, stari grad sa Dioklecijanovom palatom, Marjan sa zološkim vrtom, luka i trajekti Partizanka i Vladimir Nadzor za Brač su prelepe uspomene iz detinjstva i jedna velika nostalgija!
    Pozdrav i za Split!
  • Insajder iz

    26.04.2021 20:40
    Splita
    Dobrodosli moji dragi Vojvodjani u Dalmaciju. Lako cemo za morske pase, jako rijetko napadaju ljude, a jos rjedje ukoliko nisu isprovocirani. Zadnji napad je bio bas na Visu 2009' kada je Slovenca koji je ronio i oko pojsa imao ulovljnu ribu napada velika bijela psina dugacka oko 3,5 metara. Ugrizla ga je za nogu i jedva su ga spasili brzom intervencijom helikoptera koji ga je prebacio do KBC Split. Spasili su mu i nogu i zivot. Zadnji smrtonosni napad se dogodio kod Lokve Rogoznice u blizini Omisa sada vec davne 1974' kada je bijela psina napala mladog Nijemca koji je plivao oko 100' metara od obale. Hrabri Talijan koji je bio na brodu u blizini, skocio je u more i momka prebacio na brod, ali je nazalost iskrvario usljed ugriza za nogu od strane psine. Ukupno od kraja 19' vijeka do danas na Istocnoj strani Jadrana smrtno je stradalo 14' ljudi. Zanimljivo je i to da su svi stradali na podrucju Hrvatske bili stranci. Niti jedan domaci. Da li je rijec o slucajnosti, ili su stranci opusteniji pa plivaju dalje od obale, ne znam, ali je tako bilo. Svakako ni meni nije svejedno, iako je x puta veca sansa da stradas od udara munje, o saobracaju da ne pisem,negoli od psine. Ali ta mistika iz modrih dubina, kao i filmska industrija su napravili svoje. Pozdrav za Novi Sad!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.