Kon: Motor cirkulacije među ljudima od 20 do 50 godina, moramo ih motivisati 1Foto: BETAPHOTO/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da virus korona najviše cirkuliše u populaciji staroj između 20 i 50 godina, gde je njegov „motor“, i da je među ljudima te životne dobi najmanje vakcinisanih.

„Moramo da ih motivišemo da se vakcinišu što pre, jer se tako brže diže barijera prema koroni“, rekao je Kon za TV Hepi.

Na pitanje o ideji da se otvore vakcinalni punktovi u tržnim centrima on je rekao da je to korisno, što podrazumeva da se odvoji poseban prostor i obezbedi sve što je potrebno.

„Moramo da se pribižimo što je moguće više ljudima koji su inertni“, rekao je Kon, navodeći da je u tržnim centrima upravo pomenuto godište najbrojnije.

On je rekao i da radne organizacije treba, naročito radnički sindikati, da se što više aktiviraju kako bi se poboljšala vakcinacija.

Na pitanje o eventualnom popuštanju mera, on je ukazao da se to u kafićima „zloupotrebljava“ pa umesto da se maska skida samo kad se uzima piće i hrana ona se skine čim se sedne za sto.

„Da li neko misli da će se građani drugačije ponašati u zatvorenom delu kafića (ako se dopusti da i oni rade). Videli ste, kad pada kiša građani uđu u taj deo i niko ne nosi masku“, rekao je Kon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari