ZA SVAKI SLUČAJ: Izraelske vlasti istražuju slučajeve miokarditisa nakon vakcinisanja Fajzerom, za sada bez zaključaka
Foto: EPA/Lukasz Gagulski

mali broj slučajeva

ZA SVAKI SLUČAJ: Izraelske vlasti istražuju slučajeve miokarditisa nakon vakcinisanja Fajzerom, za sada bez zaključaka

Planeta -

Izraelsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da ispituje mali broj slučajeva upale srca kod ljudi koji su se vakcinisali Fajzerovom vakcinom protiv korone, ali su naglasili da još nisu izvukli nikakve zaključke

Kompanija Fajzer je objavioa da nisu uočili češću pojavu miokarditisa kod vakcinisanih u odnosu na opštu populaciju.

Izraelski koordinator za odgovor na pandemiju Nahman Aš rekao je da preliminarna studija pokazuje "desetak slučajeva" miokarditisa među više od pet milijona vakcinisanih, uglavnom nakon druge doze, ali da za sada nije jasno da li su slučajevi povezani sa vakcinom.

Većina slučajeva uočena je kod osoba u dobi do 30 godina. "Ministarstvo zdravlja trenutno ispituje postoji li veća učestalost bolesti i može li se pripisati vakcini", rekao je on.

Aš je naglasio da je istraživanje još uvek u toku i da ministarstvo tek treba da donese neke zaključke.

Dokazati vezu bilo bi teško jer miokarditis, stanje koje često prolazi bez komplikacija, može biti izazvano nizom drugih virusa, a sličan broj slučajeva bio je prijavljen ranijih godina, prenosi Rojters.

Fajzer je saopštio da su u redovnom kontaktu sa izraelskim vlastima i da redovno razmenjuju informacije o vakcini. Izrael je vakcinisao gotovo 60 posto stanovništva Fajzerom.

Farmaceutska kompanija je navela da je "svesna izraelskih zapažanja o miokarditisu koji su se uglavnom pojavili kod mlađih muškaraca koji su primili Fajzer/Biontekovu vakcinu protiv kovida".

"Nuspojave redovno i temeljno proučavamo i nismo uočili veću učestalost miokarditisa u odnosu na očekivano u opštoj populaciji. Uzročna veza s vakcinom nije utvrđena", navela je firma.

"U ovom trenutku nema dokaza da je miokarditis rizik povezan sa vakcinom protiv kovida Fajzer/BNT-a", dodali su oni..

Nakon što je gotovo 60 procenata od 9,3 miliona stanovnika vakcinisano, broj zaraženih od 10.000 dnevno koliko ih je registrovano u januaru, poslednjih dana je pao na oko stotinak.

Nadav Davidovič, direktor škole javnog zdravlja na Univerzitetu Ben Gurion smatra da čak i ako se utvrdi povezanost vakcine i miokarditisa, to nije dovoljno jak razlog da se zaustavi vakcinacija jer su prednosti vakcine mnogo veće od eventualnih posledica.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track