Izlazna anketa: Tesna trka Raminih socijalista i opozicione Demokratske stranke u Albaniji 1Foto: EPA-EFE/ Malton Dibra

Vladajuća albanska Socijalistička partija premijera Edija Rame osvojila je na današnjim parlamentarnim izborima nešto više glasova od opozicione Demokratske stranke Ljuljzima Baše, pokazuju rezultati na osnovu izlazne ankete.

Prema izlaznoj anketi ura]enoj za portal Juronjuz Albanija, Ramini socijalisti, koji su na vlasti osam godina, osvojili su oko 46 odsto glasova, a Bašine demokrate oko 42 odsto.

I dalje nije poznato da li će Ramina partija imati 71 poslanika, odnosno apsolutnu većinu u parlamentu sa 140 mesta.

Pravo glasa imalo je oko 3,6 miliona ljudi, a za mandate se takmičilo 12 partija ili koalicija.

Izborna komisija je saopštila da su izborni proces obeležili „mirna situacija, bezbednost i integritet“ i da će pobednik biti poznat za 48 sati.

Današnji izbori se smatraju prekretnicom za evropske integracije Albanije koja još čeka otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Održani su u vreme pandemije korona virusa, oštrih optužbi opozicije za korupciju u vrhu vlasti i oštrog rivaliteta dve najveće političke partije u zemlji.

Izbore su nadgledali brojni posmatrači iz OEBS-a i ambasada zapadnih zemalja. Prethodni izborni ciklusi uvek su bili obeleženi nepravilnostima.

Prema procenama, glasalo je 48 odsto birača, nešto više nego pre četiri godine.

Glasanje nije proteklo bez problema. Mašine za elektronsku identifikaciju birača nisu radile na 167 od 5.199 biračkih mesta, pošto u udaljenim oblastima nisu pronadjeni ljudi koji bi njima upravljali.

U mestu Puke policajac je povredjen na biračkom mestu u napadu nožem. Razlog napada nije poznat.

Bilo je i pokušaja fotografisanja glasačkih listića i rasprava pristalica suprotstavljenih stranaka.

Premijer Rama koji želi treći uzastopni mandat proglasio je pobedu.

„Hajde da sada slušamo narod. Albanija će izaći kao pobednik iz ovog procesa, a ne jedino stranka koja će nastaviti da vodi zemlju“, kazao je Rama po zatvaranju birališta.

Opozicionar Baša je takodje rekao da je njegova stranka pobedila.

Česti sukobi simpatizera dve stranke kulminirali su u sredu, kada je pristalicu Raminih socijalista ubio član Demokratske stranke tokom svadje pripadnika suprotstavljenih stranaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari