Capital.ba

Njemačka se zadužuje 60 milijardi evra

25.04.2021. / 11:55

BERLIN – Njemački parlament odobrio je rebalans budžeta koji će se finansirati dodatnim zaduženjem od 60 milijardi evra, radi povećanja pomoći preduzećima i zdravstvu tokom pandemije, što će na godišnjem nivou podići dug na rekordan iznos.

njemačka

foto: pixabay

Vlada kancelarke Angele Merkel, koju čine pripadnici njene konzervativne Hrišćansko-demokratske unije i koalicioni partneri iz Socijaldemokratske partije, imali su u petak dvotrećinsku većinu u parlamentu, koja je neophodna za privremenu suspenziju Ustavom utvrđenih ograničenja zaduživanja.

S rebalansom budžeta, neto zaduženje zemlje u ovoj godini će iznositi nešto više od 240 milijardi evra, prenijele su agencije.

Ministar finansija Olaf Šolc je u obraćanju parlamentu branio predlog Vlade, ponavljajući obećanje o ublažavaju ekonomskih posledica tokom trećeg talasa korona virusa izdašnom fiskalnom podrškom.

“Tako ćemo nastaviti do kraja. Jer, nakon pandemije želimo oporavak u punoj brzini”, rekao je Šolc. bankar.me

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Njemačka se zadužuje 60 milijardi evra

    1. Dragan

      Lako je biti svetac, kad ti je Bog otac.