FOTO: Plakati protiv porodičnog nasilja izazvali buru u Sloveniji, poslata poruka da su samo muškarci nasilnici

Poslednjih dana plakati o porodičnom nasilju izazvali su burne polemike u Sloveniji, javlja portal Siol.
Plakate koji prikazuju decu i žene žrtve nasilja po Sloveniji je postavilo Udruženje za nenasilnu komunikaciju. Ono što je izazvalo kontroverze su natpisi na plakatima. Naime, žrtve nasilja na licu imaju mladež, ali i povrede. Strelica usmerena ka mladežu označena je kao "majčin znak", a strelica usmerena prema povredi na licu označena je kao "očev znak", odnosno "partnerov znak".
 
 
Kampanja je u Sloveniji naišla na brojne kritike jer sugeriše da su za nasilje nad decom i ženama odgovorni isključivo muškarci.
 
"Ovaj plakat demonizuje očinstvo i stavlja sve očeve u isti koš s nasilnicima. To nije objektivno, nije vaspitno i nije prihvatljivo. Kao otac se osećam uvređenim", napisao je na Tviteru Alojz Kovšca, predsednik slovenskog Državnog saveta. 
 
 
Naručilac oglasa, Udruženje za nenasilnu komunikaciju, nakon burne reakcije dela javnosti objavio je da će povući plakate.
 
"Hvala za komentare pod današnjom objavom prvog para plakata iz kampanje Znakovi. Objava nije poslala poruku koju smo hteli da pošaljemo i zato smo je uklonili", objavili su na svom Fejsbuk profilu.
 
  • ema

    26.04.2021 15:55
    pa kad je u vecini tako
    ...ipak je ovo balkan i hteli ili ne,ali vecina nasilnika u nasim uslovima su uglavnom muskarci...takav nam je mentalitet...ovde je normalno da je on glava porodice,normalno da on odredjuje pravila,normalno da on ide u kafanu,normalno da on ponekad previse popije,normalno da ga se onda ne dira...ako imate primedbi na njegovo ponasanje ili bilo sta,trebate ih opet ostaviti za onda kad on nije pijan ni umoran,pa mu onda,opet kad njemu odgovara znaci,reci sta vam smeta....a da li to odgovara zeni,nema veze...ona treba da istrpi to sve,pa da saceka kad je on u dobrom raspolozenju za razgovor...u medjuvremenu,normalne zene ne idu u kafanu posle posla,jer moraju po decu,ili zure da spreme rucak dok on dodje,ili imaju vec nekih drugih obaveza,koje su normalne za zene...a ako oma poludi pa kaze da od danas ima da dele obaveze,i da ce i on da kuva i pere sudove bar koliko i ona,pocinje rat...
  • Vojvosadjan

    25.04.2021 14:59
    Decu nisam u životu udario kao i većina mojih prijatelja ali zato poznajem komšinicu koja mlati sinove kao da ih je druga rodila. Nalupetala si se za sve novce ili pak pričaš iz sopstvenog iskustva.
  • Dudarim II

    25.04.2021 14:54
    @samo izvolite
    Minuse ste dobili jer ste se nalupali koještarija... ljudi su životinje, žive u čoporu/krdu... kada predvodik čopora, bilo da je mužjak ili ženka podvikne svi se smire... bez da udari bilo koga ili da vrši nasilje... jednostavno se poštuje... to što vi u vašem čoporu niste bili usinhronizovani to je drugo, nema veze sa fakultetom i radnim obavezama, već sa međusobnim poštovanjem...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.