Najnovije vesti
Vesti Beograd
Nova izložba Muzeja afričke umetnosti: Tradicionalne pozorišne lutke Malija, stručno vođenje danas u 11 časova

Nova izložba Muzeja afričke umetnosti: Tradicionalne pozorišne lutke Malija, stručno vođenje danas u 11 časova

Nova tematska izložba "Tradicionalne pozorišne lutke Malija" otvorena je za posetioce od petka, a danas od 11 časova organizovano je stručno vođenje.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Izlozba promo Foto: Muzej afričke umetnosti Beograd / Ustupljene fotografije
Izlozba promo

Izložba "Tradicionalne pozorišne lutke Malija"iz zbirke Andreja Jerovšeka i zbirke Muzeja afričke umetnosti kustoskinje Marije Miloš predstavlјa lutke karakteristične po svom stilu izrade i animacije za pozorišnu formu koja se tradicionalno izvodi u južnim oblastima Republike Mali, u dolini reke Niger.

Predstave tradicionalnih lutkarskih teatara u Maliju organizovane su kao proslava, festival ispunjen brojnim nastupima i živom interakcijom između izvođača i gledalaca na otvorenom prostoru u njihovim selima, dok lutke, džinovske i male, obično predstavlјaju životinje, lјudska bića, mitska bića i duhove.

Pročitajte još

Zahvalјujući umeću izvođača, tradicionalno iniciranih u tajne lutkarstva, lutke postižu gestove koji idu od određenih jednostavnih plesnih koraka do komplikovanih i dinamičnih pokreta.

Uz lutkarske scene, jednu tradicionalnu predstavu čine i pesme vodećeg vokala i hora, izvođači sa maskama i kostimima, grupni plesovi i perkusionisti na bubnjevima.

Predstave se tradicionalno održavaju jednom ili dva puta godišnje i važan su društveni i kulturni događaj za zajednicu.

Foto: Muzej afričke umetnosti Beograd / Ustupljene fotografije

Na izložbi su izložene lutke različitih vrsta i tehnika izrade iz zbirke Muzeja afričke umetnosti i iz privatne zbirke Andreja Jerovšeka (Slovenija), sakuplјene u Maliju u periodu od kraja šezdesetih do sredine osamdesetih godina prošlog veka.

Foto: Muzej afričke umetnosti Beograd / Ustupljene fotografije

U nedelјu, 25. aprila u 11 sati održaće se prvo stručno vođenje kroz tematsku izložbu. Broj posetilaca je ograničen, a prijavlјivanje se vrši slanjem mejla na kontakt@mau.rs