Održana debata "Da li je ekologija politika" (VIDEO) 1Foto: S.O.

U subotu 24. aprila, na gradskom trgu u Smederevu je održana tribina “Da li je ekologija politika?“ u organizaciji Pokreta Tvrđava.

Pred oko stotinak okupljenih, govornici na tribini su bili: Dragoljub Bakić, arhitekta; Rodoljub Šabić, advokat; Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a; Milenko Jovanović, meteorolog, i Nikola Kolja Krstić, Pokret Tvrđava.

Debata je započela uvodnim rečima Željka Bodrožića koji je naglasio važnost ovakvih tribina, kako bismo otvarali teme koje se tiču interesa građana.

Takođe, on je uporedio probleme Smedereva sa vazduhom, i probleme Zrenjanina i Kikinde sa pijaćom vodom, što je nedopustivo u 2021. godini ako smo na putu ka Evropskoj Uniji.

Bodrožić je govorio i o položaju medija u Srbiji koji imaju izuzetno važnu ulogu u odbrani demokratije.

Dragoljub Bakić je istakao zadovoljstvo što govori u Smederevu, ali je upitao okupljene Smederevce da li su malodušni i da li će nastaviti da trpe da ih truju i ugrožavaju zdravlje.

Bakić je istakao izazove sa kojima će se suočavati Srbija u smislu politike i ekologije, posebno apostrofirajući probleme sa projektom beogradskog metro i Makiša. Bakić je istakao da je potrebno 30 milijardi evra i 30 godina, da bismo uspeli da ispunimo sve što stoji u poglavlju 27, što je izuzetan izazov prema kome se državne institucije ne odnose na pravi način. Takođe, Bakić je rekao da ekologija jeste politika, jer utiče na naše živote, a nečinjenje državnih organa ugrožava zdravlje građana.

Rodoljub Šabić je rekao da problemi ekologije nisu problemi bilo koje vlasti, već kontinuirani problemi koji nas prate godinama unazad. Veliki problem sa Železarom Smederevo on vidi u domenu netransparentnosti, budući da su mnogi dokumenti bili skrivani.

Istakao je negativnu ulogu stranog menadžmenta koji je angažovala država Srbija, a koji je pravio 100 miliona evra gubitka svake godine, 4 godine u nizu. Na kraju niko nije odgovarao. Šabić je ocenio da bi novcem koji je uzalud bačen usled javašluka, moglo da se reši zagađenje koje dolazi iz Železare.

Milenko Jovanović je istakao da je ekologija pre svega pitanje zdravlja ljudi, a da nažalost državni organi ne čine dovoljno da bi se problemi sa zagađenjem rešili. Jovanović je istakao da su javne debate na ovu temu izuzetno važne i da bi građani trebalo što više da se uključuju u političke procese, jer ekologija u Srbiji jeste politika.

Nikola Kolja Krstić iz Pokreta Tvrđava je izrazio zadovoljstvo što je prvi put u Smederevu održava ovakva debata, i da je izuzetno važno da se otvaraju ovakve teme koje dodatno podižu svest građana. Krstić je naglasio da niko iz Tvrđave nije protiv Železare i da bi najviše voleo da kineska kompanija pravi dvostruko veći profit, ali ne po cenu zdravlja građana i kršenja zakona. Krstić je rekao da ekologija jeste politika i da ne bi trebalo bežati od politike, jer je politika u najvećoj meri i dovela do nečinjenja i mnogih problema.

Na početku tribine, promovisana su četiri saveta organizacije Pokret Tvrđava. Savet za ekologiju će voditi Milenko Jovanović, smenjeni Načelnik za vazduh Agencije za zaštitu životne sredine. Savet za obrazovanje i kulturu će voditi dr Ilija Danković, arheolog. Savet za prava radnika će voditi Dušan Gole, poznati smederevski sindikalac, i Savet za medije će voditi novinarka Anika Živanović, dugogodišnja smederevska novinarka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari