Najnovije vesti
Vesti Politika
"DOSIJE PALMA" Od Arkanovog čoveka, preko "grofa Jagodine", do optužbi za PODVOĐENJE MALOLETNICA

"DOSIJE PALMA" Od Arkanovog čoveka, preko "grofa Jagodine", do optužbi za PODVOĐENJE MALOLETNICA

Od Arkana, preko "preporoda" Jagodine uz pomoć "3.000 za gospođu", Dačića, homofobije i antivaksera, do navodnog podvođenja maloletnica po tajnim žurkama na bazenima hotela duž paraćinsko-svetozarevačke kotline - ovo bi bio sažetak "dosijea Palma", a pravi bi u narednim danima mogao da bude otvoren pred pravosudnim organima.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
palma kabanica foto RAS Vesna Lalic Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija
palma kabanica foto RAS Vesna Lalic

Dragan Marković Palma, poznat kao "jagodinski šerif", koji se prethodnih dana našao u centru skandala koji je Srbiju podigao na noge, verovatno je, u konkurenciji koja je sve samo ne mala, jedna od najkontoverznijih ličnosti na političkoj sceni naše države.

Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija

Palma je pre dva dana optužen da je širom Jagodine, kao i svom rodnom Končarevu, organizovao zatvorene žurke na kojima su podvođenje devojke starosti od 15 do 17 godina. Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić prikazala je nedavno na konferenciji za novinare video snimak na kojem, kako je rekla, svedoči čovek iz Jagodine koji je navodno prisustvovao podvođenju.

- To traje toliko dugo da već postaje jezivo - rekao je, između ostalog, "zaštićeni svedok".

Ovim povodom Više tužilaštvo u Jagodini formiralo je predmet, a Marković je na sopstvenu inicijativu otišao u tužilaštvo i zatražio da se "pristupi detaljnom prikupljanju obaveštenja", naglasivši kako su sve optužbe koje su iznete na njegov račun "laži i izmišljotine".

- Ovo je pokušaj da se devalvira sve što sam radio u ovom gradu od 2004. godine i da me uvaljaju u blato - poručio je Marković.

Pročitajte još

I zaista, ako se tvrdnje koje je "zaštićeni svedok" izneo ispostave kao istinite, one bi gotovo izvesno mogle da označe kraj tri decenije duge političke karijere predsednika Jedinstvene Srbije, narodnog poslanika, čoveka koji 17 godina "vedri i oblači" Jagodinom.

Prvi koraci

A kako je sve počelo?

Palma u politiku ulazi sada već davne 1993. godine, značajno mršaviji i sa nešto kose. Kao jagodinski biznismen i vlasnik firme ATP "Palma" pristupa Stranci srpskog jedinstva, čiji je osnivač i predsednik tada bio Željko Ražnatović Arkan, bivši komandant paravojne formacije Srpska dobrovoljačka garda.

- Video sam da se politikom bave samo oni koji nemaju nikakav pedigre, nikada nisu zarađivali plate za druge, sve što znaju naučili su čitanjem knjiga i na fakultetu. Nauče napamet ispit i posle sve zaborave. Najjači fakultet je onaj gde čovek prođe kroz sve faze i praktično oseti problematiku i sve ono što prati jednog rukovodioca - rekao je Palma u intervjuu za NIN aprila 2000. godine objašnjavajući šta ga je navelo da počne da se bavi politikom, preneo je "Istinomer".

Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija

Tokom devedesetih godina, pored bavljenja politikom, Palma razvija i sopstveni biznis, a 1995. godine proglašen je i za najboljeg preduzetnika Srbije. Postaje narodni poslanik prvi put nakon vanrednih parlamentarnih izbora 2000. godine.

Osamostaljivanje

Nakon Arkanove smrti zajedno sa Borislavom Pelevićem preuziva rukovođenje partijom, da bi se svega dve godine kasnije ispisao iz članstva i osnovao svoju stranku- Jedinstvena Srbija, koja će od 2008. pa do današnih dana, zahvaljujući, pre svega, bliskoj saradnji sa SPS i Ivicom Dačićem, biti deo vladajuće koalicije u više "mešanja karata" na političkoj sceni Srbije.

JS je prvo, na parlamentarnim izborima 2007. godine, ušla u koaliciju sa Demokratskom strankom Srbije i Novom Srbijom Velimira Ilića i dobila dva poslanička mandata. Na lokalnim izborima u Jagodini 2004. godine Palmina stranka ostvaruje ubedljivu pobedu i on po prvi put postaje predsednik, tada opštine Jagodina.

Pročitajte još

Jagodina 2008. godine dobija status grada, a Marković postaje prvi gradonačelnik. Od 2008. godine bio je poslanik je u Skupštini Srbije, da bi zbog sukoba interesa septembra 2011. podneo ostavku na to mesto. U Jagodini Marković uživa veliku podršku i značajan broj građana smtra da je za vreme njegovog upravljanja ovaj grad značajno unapređen. Palma je Jagodince često pomagao finansijski, organizovao putovanja za privrednike, ekskurzije za maturante, letovanja za penzionere...

Nakon održanih izbora 2012. Marković ponovo postaje narodni poslanik, ali i predsednik Skupštine grada Jagodina, a ovu funkciju i danas obavlja.

"Rat" protiv Kriznog štaba

Lider Jednistvene Srbije je više puta tokom svojih govora u parlamentu na sraman način unižavao stručnjake iz Kriznog štaba, podrugljivo upitavši ministre i Vladu "gde ih nađoste", opuživao ih je da ništa što govore nije istina, da "rade za dobavljače", te da građane plaše vakcinama i korona virusom.

- Ja želim da zamolim lekare, dr Kon, svaka mu čast, kad god upalim neki kanal - dr Kon! Ej, ljudi, ja sam počeo da se plašim od njega - rekao je Mrković.

Tokom jednog izlaganja u Skupštini kazao je i da ne želi više da sluša lekare, te da je zbog njih morao da gleda kanale na francuskom jeziku, koji ne razume.

Homofobija

Marković je poznat i kao neko ko je tokom gotovo čitave političke karijere diskriminisao LGBT populaciju

- Kakva bre populacija? To su grupice ljudi koje od svojih i tuđih zdravstvenih problema prave biznis. Kako da podržim nešto što je protivprirodno… - izjavio je Marković pre nekoliko godina, a ovo je samo jedan od njegovih brojnih homofobnih ispada.

Pedsednik Skupštine grada Jagodine objavio je na svom Fejsbuk profilu video u kome može videti kako zbog "gej semafora" nije želeo da pređe ulicu u Beču na mestu na kome je prvobitno imao nameru?!

Palminu karijeru pratile su i brojne izjave zbog kojih su "gorele" društvene mreže i zahvaljjući kojima će ostati upamćen. Izdvojili smo nekoliko najzanimljivijih.

"3.000 za gospođu"

Na jednom od prijema građana u Skupštini grada Jagodina na kojima je socijalno ugroženima dodeljivana finansijska pomoć Palma je, nakon što bi saslušao probleme Jagodinaca, raspoređivao novčana sredstva:

- 3.000 za gospođu, 2.000 za gospodina - govorio je Palma, a njegove reči ubrzo su postale hit na društvenim mrežama.

"Nisu mi pevali samo Betoven i Šopen jer sam tada bio mali"

Marković je poznat i kao veliki ljubitelj muzike, a kako je rekao jednom prilikom, "samo mu Betoven i Šopen nisu svirali i pevali, jer je bio mlad kada su oni bili popularni".

- Ne postoji estradni umetnik narodni ili zabavni koji mi nije pevao. Meni nije svirao i pevao jedino Betoven i Šopen jer sam bio mali kada su oni bili popularni. Da sam bio ovih godina možda bih i njih doveo da dođu na noge da mi pevaju - izjavio je Mrković pre par godina.

"Doktore, jeste li napravili neku ordinaciju"

Palma je pre nekoliko godina u jednoj televizijskoj emisiji imao zanimljiv dijalog sa Jorgovankom Tabaković, aktuelnom guvernerkom Narodne banke Srbije, a tada visokom funkcionerkom Srpske napredne stranke.

Palma: Ja sam u Jagodini napravio šest škola, 30 domova kulture, 50 sportskih terena za razliku od vas koji niste napravili ni jednu trafiku.

Tabaković: Ne pravim trafike, čoveče, ja sam doktor ekonomije.

Palma: Pa doktore, jeste li napravili neku ordinaciju?

Tabaković: Vi ne znate da postoje i doktori ekonomskih nauka…

VIDEO: Palma oborio Filipa Čukanovića