Izvor: B92

Grčka je ceremoniju otvaranja letnje turističke sezone najavila za 14. maj. U toku je procedura priznavanja vakcina sa Turskom i Egiptom. Crna Gora, Albanija, BiH i Severna Makedonija su zemlje u koje se trenutno može putovati i bez PCR testa. Hrvatska je posle dogovora Srbije sa Grčkom prihvatila iste uslove za naše građane

Preporuka je da svi putnici imaju putno zdravstveno osiguranje koje pokriva troškove obolevanja od kovida, kaže za RTS Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije.

Gostujući na RTS-u Aleksandar Seničić je rekao da osobe koje se trenutno nalaze u Grčkoj ne mogu napuštati opštinu u kojoj borave i da je to ono što je u ovom trenutku veliki problem koji očekuje da bude rešen.

"Otvaranje sezone očekujemo 14. maja i tada ćemo moći slobodno da se ponašamo. Premijer Grčke najavio je pre dva dana otvaranje restorana, prodavnica i kafića za dan posle Uskrsa, odnosno 3. maj. Od tog dana, pa naredne dve nedelje će se sve pripremati za zvaničan početak turističke sezone", naveo je Seničić.

Dodaje da je 14. maj datum kada je Grčka najavila da će napraviti ceremoniju otvaranja sezone.

"Naši polasci su svake godine bili između 20. i 25. maja i tako će biti ove godine. Moći ćemo potpuno normalno da boravimo u Grčkoj u onoj meri kao što to radimo i u Srbiji. Neće se nositi maske na plaži, moći će da se obilaze znamenitosti i biće otvoreno sve ono što treba da radi da bi se odmor proveo kako treba", naglašava Aleksandar Seničić.

Ističe da u ovom trenutku u Grčku možemo da uđemo preko pet aerodroma u Grčkoj i graničnih prelaza u Bugarskoj, a od 14. maja biće otvoren koridor kroz Severnu Makedoniju.

Potreban je sertifikat o vakcinaciji, da je revakcina urađena najmanje 14 dana pre puta. Ukoliko nemate sertifikat potreban je negativan pi-si-ar test.

"U ovom trenutku je takva situacija da će od 15. maja biti još jedna pogodnost za one koji nisu vakcinisani, a to je da će se priznavati i antigenski test koji je jeftiniji i lakše je doći do njega. Potrebno je popunuti "plf" formular, koji se može pronaći na internetu, minimum 24 sata pre ulaska u Grčku", objašnjava Seničić.

Naglašava i da se na granici mogu očekivati testiranja brzim antigenskim testovima i da je to procedura na koju smo poslednjih godinu dana navikli.

U toku procedura priznanja vakcina sa Turskom

Foto: transurfer / Shutterstock

Direktor Jute ističe da je u toku procedura priznanja vakcina sa Turskom. "To je komplkovana procedura i potrebno je da se usaglase vlade obe zemlje i nadam se da će do toga doći do početka sezone. Ono što je važno da kažemo da se Turci najviše vakcinišu kineskim vakcinama tako da ne verujem da će tu biti nekih većih problema oko priznavanja", kaže Aleksandar Seničić.

Prema njegovim rečima za ulazaku Tursku ovog trenutka je neophodan negativan pi-si-ar test.

Dodaje da trenutno jeste veliki broj zaraženih u toj zemlji ali u velikim gradovima i da je prošle godine Turska bila bezbedna zemlja za letovanje naših turista bez obzira na pandemiju koja je buktala.

"Očekujemo od juna meseca, kako je najavio turski ambasador u Beogradu, da se ukinu bilo kakvi uslovi za ulazak u tu zemlju", ističe direktor Jute.

Prema njegovim rečima Egipat je destinacija koja u ovom trenutku ima puno gostiju.

Za ulazak u tu zemlju potreban je negativan pi-si-ar test i pokrenuta je procedura priznanja vakcina.

"Očekujemo do kraja maja da bude priznat sertifikat o vakcinaciji. Situacija u hotelima je fantastična, već pet, šest meseci ljudi putuju i nismo imali slučajeve zaražavanja", kaže Aleksandar Seničić.

Foto: ArtWell / Shutterstock

Crna Gora, Albanija, BiH i Severna Makedonija su zemlje u koje se trenutno može putovati i bez pi-si-ar testa.

"Kada je reč o Hrvatskoj brzo je reagovala i posle našeg dogovora sa Grčkom i prihvatila iste uslove za naše građane tako da u ovom trenutku u Hrvatsku možemo sa sertfkatom o bilo kojoj vakcini, da je revakcinacija bila 14 dana pre puta a oni koji nisu vakcnisani moraju da imaju negativan pi-si-ar test 72 sata pre puta ili antigenski test", naglašava Seničić.

Preporuka direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije je da svi putnici imaju putno zdravstveno osiguranje koje pokriva troškove obolevanja od kovida.

"To ne povisuje puno cenu letovanja. Prosečna cena osiguranja bila je jedan evro po danu a sa ovim dodatkom za kovid još 30 centi po danu", poručuje Aleksandar Seničić.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.