Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
"Gde nestade pompezno najavljeni zakon" Trivićeva ističe da Zakona o utvrđivanju porekla imovine i dalje nema na dnevnom redu

"Gde nestade pompezno najavljeni zakon" Trivićeva ističe da Zakona o utvrđivanju porekla imovine i dalje nema na dnevnom redu

Potpredsednica PDP i narodni poslanik Jelena Trivić govoreći o ranije najavljenom zakonu o utvrđivanju porekla imovine, istakla je da zakona i dalje nema na dnevnom redu, te da se nada da će se uskoro naći pred poslanicima. Trivićeva kaže da se prijavljuje da bude prva čija će se imovina ispitati po službenoj dužnosti.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

- Najavljen zakon pre nekoliko meseci, sa prethodnog zasedanja povučen je uz obrazloženje da bi rasprava trajala bar dva dana i da čekamo smirivanje situacije u vezi korona virusa – kazala je Trivićeva, piše Srpskainfo.

Ona ističe da iako se situacija smirila, a zakona i dalje nema na dnevnom redu Narodne skupštine.

– Nadam se iskreno da ćemo ovaj zakon usvojiti u ovom sazivu Narodne skupštine. Zakon treba primeniti prvo na političare i visoke funcionere Republike Srpske i njima bliske srodnike. Prijavljujem se da budem prva čija će se imovina ispitati po službenoj dužnosti. Nakon mene neka to budu i svi čelnici vladajuće strukture – kaže Trivićeva.

Pročitajte još

Ona dodaje da se tom Zakonu obradovala, pripremila niz sugestija koje će pretočiti u raspravu, a kasnije u amandmane.

– Zašto da ne otvorimo ovu, za nekog veoma laku, ali za neke veoma tešku i kontroverznu temu? Pozivam vladajuću većinu, tačnije SNSD, da nam Zakon koji su najavili i pripremili upute u proceduru, kad već nisu hteli da razgovaraju o ovoj temi kada je opozicija predlagala – kaže Trivićeva.

S obzirom da je zakonom predviđeno da stupi na snagu od 1.1.2023. godine, Trivičeva ističe da je sigurna da će se primenjivati u svrhe zbog kojih se donosi i da neće biti političke mogućnosti da se pretvori u zakon o legalizaciji nelegalno stečene imovine.