24. april  2021. 12.56  | Izvor: Tanjug

Fondacija Alek Kavčić: Mnoštvo dokaza o korupciji koja prati izbor udžbenika

BEOGRAD -

Povodom tužbe koju je podnela izdavačka kuća Klet, saopštenjem se oglasila Fondacija Alek Kavčić. Tvrde da su navodi u tužbi neistiniti.

"U tužbi je navedeno nekoliko lako proverljivih laži. Klet navodi da fondacija prodaje udžbenike Zavoda za udžbenike za 2 dinara po stranici, iako je profesor Alek Kavčić, osnivač fondacije, nekoliko desetina puta u medijima kao i na društvenim mrežama, rekao da fondacija udžbenike Zavoda poklanja. Sa druge strane, Klet svoje udžbenike štampa u Bugarskoj, i to po ceni manjoj od 1 dinara po stranici. U Srbiji se kasnije prodaju za desetostruko višu cenu. To su udžbenici iz srpskog jezika, istorije i geografije, koje je inače Srbija proglasila udžbenicima od posebnog nacionalnog interesa", navodi se u saopštenju Fondacije.

besplatni, udzbenici

Fondacija je, kako piše u saopštenju, spremna da dostavi i fakturu koja to dokazuje.

"Izdavači Nova Škola i Infotehnika, koji svoje štampane udžbenike prodaju preko sajta besplatnabiblioteka.com sve štampaju u štamparijama u Srbiji. Imamo fakture da to i pokažemo", tvrdi Fondacija.

U saopštenju stoji i to da je PDF verzija udžbenika potpuno besplatno dostupna na sajtu, i svi mogu da ih neograničeno koriste, ili samostalno kopiraju ceo ili delove udžbenika.

"U tužbi se navodi i da se besplatni PDF udžbenici ne mogu koristiti u učionicama jer je školskoj deci zabranjeno da koriste kompjutere, lap topove, telefone. Javno pitamo Klet da li će sada tužiti i grad Beograd, čiji su čelnici najavili da će od septembra svi đaci u Beogradu, od 1. do 4. razreda, na poklon dobiti tablete? Za sudski proces pripremili smo mnoštvo dokaza o korupciji koja prati izbor udžbenika po školama, i sve ćemo dostaviti sudu", ističe se u saopštenju Fondacije Alek Kavčić.

Srodne vesti