Subota, 24.04.2021.

11:21

Potpuni slom sistema u Hrvatskoj, "Odustali smo" VIDEO/FOTO

Platforma za prijavljivanje za vakcinaciju u Hrvatskoj Cijepise, doživela je potpuni kolaps.

Izvor: index.hr

Potpuni slom sistema u Hrvatskoj,
Foto: Profimedia

Platforma se u županijama uopće ne koristi, a kako je Indexu potvrdio Zvonimir Šostar, šef Nastavnog zavoda dr Andrija Štampar, vakcinaciju preko sistema Cijepise prekinuo je Grad Zagreb i ne nameravaju nastave.

"Tačno je, vakcinišu se isključivo oni koji su se prijavili preko svojih lekara. Preko platforme Cijepise više uopšte ne vakcinišemo", rekao je jutros Indexu Šostar.

Pojasnio je i razloge za takvu odluku.

"Kad smo imali sastanak s informatičarima, pitali smo ih radi li igde platforma, u ijednoj županiji. Odgovor je bio da ne radi. Onda smo se odlučili potpuno za model da zapravo domovi zdravlja vakcinišu, a da mi budemo koordinatori i logistika. Naručuju ličn lekari, a naručivanje ide preko Ceziha. Ti pozivi su uspešni i to izvanredno funkcioniše, odaziv je jako velik", rekao je Šostar.

U Zagrebu uopšte ne nameravaju do daljnjeg koristiti sistem

Foto: Profimedia
Šostar je Indexu otkrio i da u idućem razdoblju uopšte ne planiraju da vakcinišu preko platforme Cijepise.

"Mi nastavljamo ovako kako smo do sada, preko lekara porodične medicine. Nećemo ići preko Cijepise do daljnjega", rekao je.

Upozorio je na veliki tehnički problem, koji je jedan od ključnih razloga zašto su odustali od platforme.

"Platforma sada prikazuje samo inicijale, to nam stvara velike probleme. Vi ne možete da proverite vakcinalni status preko inicijala, moramo raditi provere, što iziskuje dodatno vreme", kaže Šostar.

Pitali smo ga je li razlog za prekid korišenja platforme i loš odaziv preko Cijepise.

"Odaziv nije dobar, ma kakvi. Odaziv preko Cijepise je bio loš", kaže. Beroš ne odgovara na pitanja o potpunom raspadu platforme Cijepise

Na pitanje o tome zašto je Cijepise doživela kolaps Šostar nas upućuje na Ministarstvo zdravstva i ministra Vilija Beroša.

Index je jutros pokušao da dobije Berošev komentar na potpuni slom platforme Cijepise, koja je predstavljena kao najjednostavniji i najefikasniji način za prijavu vakcinacije, no s njom se, otkad je puštena u rad, pojavila gomila problema. Beroš nije odgovarao na pitanja.

Juče se, podsetimo, otkrio još jedan ogroman propust platforme - zbog pogreške je iz sisitema Cijepise verojatno nestalo 4.000 onih koji su se prvi prijavili.
Foto: Profimedia

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

17 h

Podeli: