Norveška će kombinovati različite vakcine

Norveška će ponuditi onima koji su primili prvu dozu vakcine protiv KOVID-19 proizvođača AstraZeneka neku od drugih mRNK vakcina, kako bi završili imunizaciju, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Subota, 24.04.2021.

10:30

Norveška će kombinovati različite vakcine
Foto: shutterstock PhotobyTawat

Norveška je 11. marta suspendovala korišćenje vakcine AstraZeneka nakon što je mali broj mlađih ljudi hospitalizovan zbog kombinacije krvnih ugrušaka, krvarenja i malog broja trombocita, od kojih su neki kasnije umrli.

Rojters prenosi da se sada čeka izveštaj komisije koju je imenovala vlada, a koji treba da bude objavljen 10. maja, o tome da li se nastavlja sa primenom AstraZenke. Ova odluka će, međutim, doći prekasno za neke ljude koji su primili prvu dozu ove vakcine, navodi agencija.

"Stanovništvu je potrebno pojašnjenje o drugim dozama pre nego što vladina komisija dostavi izveštaj, a odlučili smo da onima koji su primili prvu dozu vakcine AstraZeneka budu ponuđene druge doze vakcina koje su razvili Fajzer i Biontek i Moderna", rekao je ministar zdravlja Bent Haje.

Oko 135.000 ljudi, uglavnom zdravstvenih radnika, primilo je vakcinu AstraZeneka pre nego što je njena upotreba suspendovana, a Norveška se ovom odlukom pridružuje nizu zemalja koje su odlučile da kombinuju vakcine poput Danske, Finske, Francuske i Nemačke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: