Tepić: Svedoci spremni da svedoče u slučaju „Palma“ ako im se pruži zaštita

Vesti 24. apr 202110:18 > 10:29 56 komentara
N1

Marinika Tepić, potpredsednica SSP, koja je iznela optužbe da je Dragan Marković Palma podvodio žene i maloletnice, za portal Nova.rs navodi da ne bi bilo odgovorno s njene strane da otkriva svedoke dok im se ne obezbedi zaštita, ali da su svedoci spremni da svedoče ako im se pruži zaštita.

Apelaciono tužilaštvo u Kragujevcu odlučilo je da predmet “Palma”, a povodom navoda Marinike Tepić da je podvodio žene i maloletnice, premesti u Kraljevo. Tepić za Nova.rs navodi da će uprkos tome ona u ponedeljak u 13 sati dati iskaz u policiji u Jagodini, kako je bilo i zakazano.

povezane vesti

“Zvao je moj advokat čim je objavljena ta vest. Međutim, rekli su da davanje mog iskaza ostaje kako je dogovoreno. Nema promena u tom smislu”.

Ona je rekla i da su neki od svedoka spremni da govore u policiji ili pred tužilaštvom u slučaju da im bude obezbeđena zaštita.

„Potrebna je zaštita svedoka i zatvorenost za javnost. Dakle, da bude kompletna zaštita“, kaže Tepić.

Na pitanje kakvu zaštitu oni traže, kaže:

„Imate razne vrste zaštite. Imate poseban Zakon o zaštiti svedoka. Tamo sve vrlo jasno stoji. Postoji nekoliko nivoa zaštite. Imate patrolu, koja je u principu najbenignija, najlakša, zamenu identetita, imate premeštaj u drugi grad, odnosno drugo mesto za život…“

Upitana šta joj govori odluka da predmet “Palma” bude prebačen iz Jagodine u Kraljevo, odgovara:

„Reakcija građana i javnosti, jer struka se oglasila gotovo istog dana kad je bila moja konferencija – Udruženje tužilaca, brojni advokati… Ako izuzmemo kolege opozicionare, Sanda Rašković Ivić iz Narodne stranke je prva koja me je podržala… I drugi, civilni sektor, strukovna udruženja koja se bave trgovinom ljudima, koji se bave osetljivim stvarima. Sve to je trajalo tri četiri dana i mislim da je ipak odlučnost javnosti da i dalje glasno bruji i traži odgovore na sva ova pitanja, istragu i postupak. Sud sudi u ime naroda, ne sudi u ime Dragana Markovića Palme. Narod je ipak bio glasan. Mislim i na struku, roditelje, žene… sve one koji čine ovo društvo“.

Ona je podsetila da je pre dva dana taj isti viši tužilac u Jagodini lično dao izjavu da ne vidi nikakav razlog da se izmesti postupak iz Jagodine.

„Eksplicitno navodi da nije u srodstvu s Palmom i još neke stvari i da ne vidi zašto bi se to dogodilo. E pa, za manje od 48 sati kasnije to se dogodilo. Nisam srećna da skačem od ushićenja, ali izašli su koliko – toliko iz blata, ali videćemo i da li će umiti tužilačko lice do kraja“, navodi Tepić.

Sudeći po saopštenju Apelacionog tužilaštva u Kragujevcu, upravo je Više tužilaštvo u Jagodini predložilo prebacivanje predmeta.

„Na tom tužilačkom kolektivu se verovatno o tome odlučivalo, možda je neko iznad to sugerisao. Ne znam, to je pitanje za njih. Šta se ogodilo u 48 sati. Evo, ja bih volela da znam. To što je izmešteno, to je u redu. Ali šta se to dogodilo u 48 sati nakon izjave tužioca da nema osnova i razloga da se izmesti, a onda se praktično na zahtev njegovog tužilaštva ta odluka preinačila“, pita Tepić.

Upitana kako komentariše da je oko 400 žena koje su zaposlene u javnim preudzećima protiv nje podnelo krivičnu prijavu, kaže:

„Ja sam odmah rekla, i pre nego što su one to uradile, naslutila sam da će Palma, kad je stani – pani, da se krije iza ženske suknje kao Jutka. Još ih nije izveo na ulice da viču i skandiraju, možda će u ponedeljak da ih organizuje. Ne bi me ništa iznenadilo. S druge strane, to je krivična prijava za širenje straha i panike“, kaže.

„Prvo logično pitanje se nameće, pošto je pravna nauka pitanje logike – kako može da izazove strah i paniku neko nekom ako ne postoji osnov za to, ako to nije tačno. One su same sebi skočile u usta. Po meni je to direktno priznanje da je sve tačno ili bar ono što je izneto u javnost, a ko zna koliko toga ima. Mi insistiramo da tužilaštvo krene da se meša u svoj posao, jer kako možete da širite strah i paniku za nešto što je laž, nije istina, glupost i uvreda. Vi strah i paniku širite ako postoji osnov za to, ako je to neko osetio na svojoj koži, onda opet može da se uplaši da će to ponovo da se dogodi, na primer“.

Tepić dodaje i da je čula izjavu zamenice gradonačelnika za N1, koja je jedna od njih. „One uopšte ne znaju za šta su podnele krivičnu prijavu. Govore da sam ih uvredila i ponizila. Ni u jednom momentu ne pominju širenje straha i panike. One ne znaju šta im je dato da potpišu kao krivičnu prijavu“, kaže Tepić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare