Kineski rover na Marsu dobio ime po bogu vatre

Prvi kineski rover koji će ići na Mars biće nazvan Džurong, po starom bogu vatre, saopštila je danas kineska vlada.

Život

Izvor: B92

Subota, 24.04.2021.

10:05

Kineski rover na Marsu dobio ime po bogu vatre
Foto: Profimedia

Rover se nalazi na sondi Tajnven-1 koji je ušao u Marsovu orbitu 24. aprila i treba da se spusti na površinu crvene planete u maju kako bi tražio dokaze života, javio je AP.

Sve to je deo kineskih svemirskih planova, koji uključuju lansiranje orbitalne stanice i sletanje čoveka na Mesec.

Kina je 2019. godine postala prva zemlja koja je spustila sondu na malo istraženu dalju stranu Meseca, a u decembru je na Zemlju donela kamenje sa Meseca, što je prvi put neko učinio od sedamdesetih godian prošlog veka.

Ime rovera odgovara kineskom imenu za Mars - Huo Sing, ili vatrena zvezda, saopštila je Kineska nacionalna svemirska agencija.

Mesto gde bi rover trebalo da se spusti je Utopia Planitia, kamenita ravnica, gde se američki Viking 2 spustio 1976. godine.

Kina će postati treća zemlja, nakon Sovjetskog Saveza i SAD koja će spustiti rover na Mars.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: