Najnovije vesti
Vesti Hronika
Umro Saša Savić, vođa srpskog ogranka kontroverznih "Noćnih vukova"

Umro Saša Savić, vođa srpskog ogranka kontroverznih "Noćnih vukova"

Saša Savić Švaba, vođa Moto-kluba "Noćni vukovi" u Srbiji, iznenda je preminuo od posledica infarkta u 44. godini.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Saša Savić Švaba Foto: Drustvene mreze
Saša Savić Švaba

- Noćas smo izgubili našeg Brata Sašu, predsednika Noćnih vukova Srbije, Večni mir i Carstvo Nebesko! - napisao je na Fejsbuk profilu Slobdan Bašić Baki, jedan od članova kluba.

Savić je u javnosti bio poznat kao vođa kontroverznog moto kluba "Noćni vukovi" koji imaju reputaciju da su povezani sa zvaničnom Moskom, zbog svojih ultra desničarskih i nacionalističkih stavova, ali i neformanog učešća u pojedinim sukobima na strani Rusije. Savić je u Srbiji bio organizator mnogih skupova srpsko-ruskog prijateljstva.

Pročitajte još

Saša Savić, koji je rođen u Berlinu 1977. godine, a živio u Nišu, imao je četiri odlikovanja - Ordena Ministarstva odbrane Ruske Federacije od 2014. godine, Ordena "Miloš Obilić", koji je dobio od balkanske kozačke jedinice Rusije pri ambasadi Rusije u Srbiji za zasluge širenja srpsko-ruskog prijateljstva.

Ko su “Noćni vukovi”?

Iako za sebe tvrde da su organizacija koja podržava pravoslavlje i bavi se humanitarnim radom, i domaći ali i svetski mediji o njima pišu kao o učesnicima nacionalnističkih marševa, da ih finansira Kremlj, ali i da su “duboko umešani” u strukturu ruske pravoslavne crkve.

Nastali su osamdesetih godina prošlog veka kao ljubitelji dvotočkaše, a prerasli u “ključnu komponentu propagandne mašinerije Kremlja”. Početkom devedesetih pridružili su se otporu protiv neuspešnog puča protiv tadašnjeg predsednika SSSR-a Mihaila Gorbačova.

Međutim, aktuelni ruski predsednik Putin s vremenom postaje njihov najmoćniji pokrovitelj, dodeljujući im ogromne grantove, od kojih su se, između ostalog, opskrbljivali i moćnim motorima “Harli-Dejvison” koje voze na svojim marševima i turama. Na jednoj od turneja pratio ih je i sam Putin.

- Kremlj ih je izvukao sa margine kako bi iskoristili njihov pro-putinizam, zagriženo pravoslavlje i antiameričku retoriku kao snažan izvor “meke moći” - kazao je pre nekog vremena za “Gardijan” ruski stručnjak Mark Galeoti, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Njujorku.

Bivši američki predsednik Barak Obama je 2014. godine potpisao odluku kojom su prvi čovek “Vukova” Aleksandr Zaldostanov, ali i njegovi “saborci”, stavljeni na američku “crnu listu” zbog oružanih akcija u Ukrajini. Gruzijska vlada je prošle godine zabranila ulazak ruskoj “motorističkoj bandi”, a takođe 2017. bio je problematičan i njihov ulazak u Poljsku, dok je Litvanija zabranila ulazak u zemlju osmorici članova “Vukova”.

Bez obzira na to, “Vukovi” su česti gosti Srbije i regiona, gde su boravili u nekoliko navrata. Svojevremeno su obilazili manastir Ostrog, gde im je društvo pravio reditelj Emir Kusturica. Takođe, kada je 2011. godine ruski predsednik Vladimir Putin dolazio u Beograd, na meč “Zenita” i “Crvene zvezde", tadašnji lideri ovog ogranka u Srbiji sedeli su sa njim u počasnoj loži.