24. april  2021. 08.45  →  13.42 | Izvor: Tanjug, RTV

Preminuo Miloš Šobajić, izgubio bitku protiv korone

BEOGRAD -

Slavni slikar i vajar Miloš Šobajić preminuo je u 76. godini u Beogradu.

Šobajić je primljen u KBC "Dragiša Mišović" 5. aprila, a dve nedelje kasnije priključen je na respirator.

milos, sobajic1

Preko osamdeset samostalnih izložbi širom planete u "devet života" Miloša Šobajića

Miloš Šobajić je rođen 1945. godine u Beogradu, diplomirao je na Likovnoj akademiji u Beogradu 1970, a decenijama unazad je živeo i radio u Parizu.

Bio je vanredni profesor na Luixun Akademiji u Šenjangu u Kini.

Izlagao je na više od 400 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Porodica po mnogo čemu prva u Crnoj Gori

Po ocu Voju, potiče iz srpske familije iz Crne Gore, koja je krajem 19. veka donela u Crnu Goru prvi bioskop, prvu robnu kuću, prvo pozorište, čitaonicu i biblioteku, pleh orkestar, prve novine i časopise. Majka Mira potiče iz Like.

Osnovnu i srednju školu je pohađao u Beogradu, Istanbulu i Nikšiću. Maturirao u Prvoj Beogradskoj gimnaziji, 1964. godine. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu 1970, da bi se dve godine kasnije preselio u Pariz.

Grad Beograd predviđa otvaranje Muzeja "Miloš Šobajić" u toku 2021. godine.

Oženjen je Majom T. Iskjerdo.

O Milošu Šobajiću je napravljeno niz televizijskih filmova i reportaža u zemlji i inostranstvu, a bibliografski podaci o njemu sadrže više od 700 tekstova.

Šobajić je izlagao na preko 70 samostalnih izložbi, među kojima se izdvajaju izložbe u Los Anđelesu, Parizu, Čikagu, Njujorku, Veneciji, Nemačkoj, Beogradu...

Dela Miloša Šobajića nalaze se u brojnim muzejima i javnim kolekcijama, poput Fond National d Art Contemporain u Parizu, Makedonskom muzeju za savremenu umetnost u Solunu, Muzeju minijatura u Amsterdamu, Nacionalnoj Pinakoteci u Atini, muzejima u belgiji, Švajcarskoj, Egiptu.

U Galeriji Kombank Dvorane 5. marta otovrena je izložba slika, skulptura i video radova Miloša Šobajića, a ljubitelji umetnosti u njegovim delima moći će da uživaju do 1. maja.

Na otvaranju izložbe predstavljena je i knjiga Miloša Šobajića "Mojih devet života" u izdanju Vukotić medije.

Na izložbi, posetioci mogu da vide sedam monumentalnih slika nastalih u poslednjih desetak godina, kao i sliku koja je obeležila početka Pariskog stvaralaštva slikara, ali i tri umetnikove skulpture koje su izlagane širom Evrope.

Miloš Šobajić je na otvaranju izložbe poručio da ona opisuje njegovih poselednjih 20 godina rada, koje svrstava pod zajedničku temu: "progoni".

Navedena umetnička dela nakon izložbe ostaće i predstavljaće deo trajne umetničke postavke Kombank Dvorane, koja će na ovaj način odati posebnu pažnju i prostor posvetiti najvećem slikaru današnjice.

Vučić: Šobajićeva vizionarska dela ogledalo civilizacije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas saučešće povodom smrti slikara Miloša Šobajića i istakao da su njegova vizonarska dela predstavljala ogledalo civilizacije i vremena u kome živimo.

U tekstu se navodi:

"Sa velikom tugom sam primio vest o smrti Miloša Šobajića, jednog od najvećih slikara našeg doba koji je svojim likovnim izrazom obogatio, uzburkao i umnogome promenio umetničku scenu Evrope i sveta.

Decenijama su njegova vizionarska dela predstavljala ogledalo civilizacije i vremena u kojem živimo, a monumentalna platna su nepokolebljivo, neumorno, čak prkosno prikazivala sve naše strahove, prikrivena i ogoljena zla i licemerje današnjeg sveta, izgubljenost čoveka u moru savremenog ništavila, ali uvek i večito stremljenje čoveka da u mraku pronađe svetlo, u strahu hrabrost, a u praznini - punoću života.

Tokom decenija, Miloš je svojim slikama ukazivao na najskrivenije vrednosti za koje se vredi boriti i zbog kojih treba ustrajati na preteškom putu ljudskog postojanja koji oduvek obiluje izazovima. Svako njegovo delo predstavljalo je putokaz ka svetlu i stepenik ka konačnoj uzvišenosti na kojoj je video čoveka, kao jedinu i centralnu vrednost civilizacije.

Njegove slike, kao pečati prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, ostaju pokoljenjima kao svedočanstvo istorije, ali i putokaz pun vere i nade da će ljudi ipak ponovo staviti život na najviši pijedestal vrednosti.

Još jednom izražavam najdublje saučešće porodici prijateljima i poštovaocima Miloševe umetnosti", navodi se u saučešću Vučića, saopštila je pres služba predsednika.

Brnabić: Odlazak Miloša Šobajića - nenadoknadiv je gubitak za umetnost i slikarstvo, za srpsku kulturu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je odlazak slikara i vajara Miloša Šobajića nenadoknadiv je gubitak za umetnost i slikarstvo, za srpsku kulturu, i čitavo srpsko društvo.

"Tokom svoje dugogodišnje, izuzetno bogate i uspešne internacionalne karijere, Miloš Šobajić je na majstorski način umeo da predstavi sve tanane niti i emocije čoveka kao aktera jednog istoriciteta i svedočanstvo jednog vremena, ali istovremeno i univerzalne vrednosti čovečnosti, ljudske prirode, slobode. Čoveka u vremenu i vreme u čoveku. Zato će Šobajićev rad i dela nastaviti da žive; navela je Ana Brnabić u telegramu saučešća.

Ona je ukazala i da Šobajić, "pored raskošnog talenta, marljivog duha, majstorskog zanata i osetljivosti za svet oko i unutar sebe, nije zaboravljao ono najvažnije - mlade generacije".

"Svojim mladalačkim duhom i poletom, marljivim radom i predanošću umetnosti, Šobajić je uticao na brojne generacije mladih umetnika, kojima je preneo najvažnije tajne i ispravne vrednosti. Čovek koji nije zazirao da se javno založi za svoje kolege i mlade generacije umetnika, da se svojim imenom i autoritetom izbori za njihovo mesto pod suncem", istakla je premijerka.

"U ime Vlade Republike Srbije i svoje lično ime upućujem izraze najdubljeg saučešća članovima porodice, brojnim kolegama i prijateljima našeg velikog umetnika čije će ime zauvek ostati upisano u istoriji našeg naroda“, navodi u telegramu saučešća Ana Brnabić.

Saučešće Maje Gojković

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izrazila je danas saučešće povodom smrti slikara i vajara Miloša Šobajića.

"S velikom tugom sam primila vest o smrti izuzetnog srpskog slikara i vajara Miloša Šobajića. Njegovim odlaskom izgubili smo jednog od najcenjenijih slikara današnjice, koji je svojim delima uspevao da impresionira i domaće i međunarodne umetničke krugove", navela je Maja Gojković u telegramu saučešća.

Ona je istakla da će Šobajić ostati upamćen kao neiscrpni izvor znanja, koje je sa velikom posvećenošću i predanošću prenosio i inspiracija generacijama umetnika.

"Miloš Šobajić bio je veliki pregalac i plodan u svom autentičnom stvaralaštvu. Dela koja je ostavio najbolji su svedok nesvakidašnjeg raskošnog talenta. Savremeno srpsko slikarstvo i vajarstvo ostali su bez značajnog stvaraoca", navela je ministarka Gojković.

Telegram saučešća Ivice Dačića povodom smrti Miloša Šobajića

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić uputuo je danas telegram saučešća povodom smrti slikara Miloša Šobajića, saopšteno je iz Narodne skupštine.

"Porodici, prijateljima i poštovaocima izražavam iskreno saučešće povodom smrti velikog srpskog i evropskog slikara Miloša Šobajića", navodi se u Dačićevom telegramu saučešća.

Odlaskom Miloša Šobajića, kako je poručio Dačić, i srpska i evropska kultura i likovna scena izgubili su velikog stvaraoca, ime koje će sa poštovanjem izgovarati ljubitelji umetnosti i generacije mladih slikara koje dolaze.

"Srbija će mu biti zahvalna i za njegovo istinsko rodoljublje koje je utkano u ceo njegov umetnički opus, i koje je s ponosom isticao širom sveta gde je radio i izlagao. Ponosni smo što smo bili savremenici jednog velikog umetnika i mislioca kakav je bio Miloš Šobajić", naveo je Ivica Dačić.

Srodne vesti