EVROPSKA TORTA

Kremasta evropska torta može se smatrati vrhunskom poslasticom, s obzirom na sastojke koji idu i nju, kao i specijalan aranžman od ribizli i fisalisa.

evropska torta

Sastojci:

KORA:
12 belanaca
120 grama šećera
300 grama mlevenih oraha
100 grama brašna
PRVI FIL:
250 grama šećera
100 grama margarina sa ukusom vanile
DRUGI FIL:
125 grama margarina sa maslacem
200 grama crne otopljene čokolade
TREĆI FIL:
12 žumanaca
12 kašika šećera
250 grama umućenog margarina sa maslacem
1 vanilin šećer
200 grama mlečne čokolade
GLAZURA:
300 grama mlečne čokolade
200 mililitara slatke pavlake za kuvanje
DEKORACIJA:
100 grama bele čokolade
20 grama fisalisa
50 grama ribizli

Način pripreme:

Belanca umutiti mikserom. Dodati šećer, pa mutiti dok se ne dobije čvrst sneg. Sipati orahe i na kraju brašno, pa sve lepo izmešati špatulom. Razvući na papir za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10 minuta. Kada se kora ispeče i ohladi okruglim aušteherom auštehovati tri kore.

Prvi krem: Šećer sa malo vode staviti na tihu vatru da se topi, kada se otopi i dobije lepu karamel boju dodati margarin sa maslacem uz stalno mešanje. Sa ovom karamel masom premazati sve tri kore.

Drugi krem: Otopiti čokoladu na pari, pa joj dodati margarin. Kada se margarin i čokolada otope premazati preko karamele sve tri kore i ostaviti da se stegne.

Treći krem: Kuvati na pari žumanca sa šećerom i vanilin šećerom. Krem kuvati 10-tak minuta uz stalno mešanje žicom. Krem ohladiti pa mu dodati umućeni margarin sa maslacem i mikserom da se dobije kompakta masa. Na kraju dodati otopljenu mlečnu čokoladu i sve još malo sjediniti.

Glazura: Staviti pavlaku na tihu vatru da provri, pa preliti preko čokolade. Izmešati da se čokolada otopi i dobije kompaktna masa.

Namazati krem na koru, pa staviti preko drugu koru, pa opet namazati kremom zatim treću i na kraju celu tortu namazati ovim kremom. Ostaviti u friz na 2 sata da se lepo stegne i ohladi, pa je preliti glazurom od mlečne čokolade.

Otopiti belu čokoladu na pari, papir za pečenje namazati crvenom bojom u prahu, pa preko toga razvući belu čokoladu. Ostaviti u friz da se stegne. Stegnutu čokoladu lomiti u manje delove i lepiti oko torte. Malo lomljene čokolade staviti i na vrh torte i ukrasiti ribizlama i fisalisom.

Izvor: Kitchentv.rs/recepti/evro

Priredio: Velibor Mihić