');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

IZGUBIO BITKU SA KORONA VIRUSOM Umro slikar i vajar Miloš Šobajic

Poznati slikar i vajar Miloš Šobajić (76) preminuo je u bolnici od virusa korona, potvrđeno je Tanjugu

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Miloš Šobajić Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija
Miloš Šobajić

Podsetimo, Šobajic je zbog korona virusa bio hospitalizovan u KBC "Dragiša Mišović".

Miloš Šobajić je rođen 1945. godine u Beogradu, diplomirao je na Likovnoj akademiji u Beogradu 1970, a decenijama unazad je živeo i radio u Parizu.

Bio je vanredni profesor na Luixun Akademiji u Šenjangu u Kini.

Miloš Šobajić izložba
Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija
Miloš Šobajić izložba

Izlagao je na više od 400 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

O Milošu Šobajiću je napravljeno niz televizijskih filmova i reportaža u zemlji i inostranstvu, a bibliografski podaci o njemu sadrže više od 700 tekstova.

Šobajić je izlagao na preko 70 samostalnih izložbi, među kojima se izdvajaju izložbe u Los Andjelesu, Parizu, Čikagu, Njujorku, Veneciji, Nemačkoj, Beogradu...

Dela Miloša Šobajića nalaze se u brojnim muzejima i javnim kolekcijama, poput Fond National d Art Contemporain u Parizu, Makedonskom muzeju za savremenu umetnost u Solunu, Muzeju minijatura u Amsterdamu, Nacionalnoj Pinakoteci u Atini, muzejima u belgiji, Švajcarskoj, Egiptu.

U Galeriji Kombank Dvorane 5. marta otovrena je izlozba slika, skulptura i video radova Miloša Šobajića, a ljubitelji umetnosti u njegovim delima moći će da uživaju do 1. maja.

Na otvaranju izložbe predstavljena je i knjiga Miloša Šobajića "Mojih devet života" u izdanju Vukotić medije.

Na izložbi, posetioci mogu da vide sedam monumentalnih slika nastalih u poslednjih desetak godina, kao i sliku koja je obeležila početka Pariskog stvaralaštva slikara, ali i tri umetnikove skulpture koje su izlagane širom Evrope.

Miloš Šobajić je na otvaranju izložbe poručio da ona opisuje njegovih poselednjih 20 godina rada, koje svrstava pod zajedničku temu: "progoni".

Navedena umetnička dela nakon izložbe ostaće i predstavljaće deo trajne umetničke postavke Kombank Dvorane, koja će na ovaj način odati posebnu pažnju i prostor posvetiti najvećem slikaru današnjice.